Daniel Peris: Vrijeme je za mlađe snage

Daniel Peris: Vrijeme je za mlađe snage

S obzirom na velike financijske izdatke za prošlogodišnje kvalifikacije za popunu A-1 lige, pravilo da u prvoj petorci uvijek mora nastupati jedan junior, probleme s ozljedama važnih igrača, otežani priljev sredstava u situaciji kad je karlovački sport svojevrsni talac skupog projekta nogometnog prvoligaša,  Košarkaški klub “Šanac Karlovac” je zauzimanjem četvrtog mjesta (imaju isti omjer pobjeda i poraza kao trećeplasirani “Maksimir”), ostvario prilično solidan rezultat u A-2 ligi. Prvoligaških ambicija nije bilo, bila je to sezona za preživljavanje i određena vrsta transformacije pred skorašnju prekretnicu. Naime, većina nositelja igre je na zalasku karijere, sadašnja juniorska generacija nije rezultirala niti jednim igračem koji bi mogao biti dostojan nasljednik Perisa ili Starčevića, pa će “Šanac Karlovac” u novu sezonu ući s mnogo neodgovorenih pitanja. Kapetan i najstariji igrač Daniel Peris smatra da je ovogodišnji osnovni cilj da se ostane pri vrhu ostvaren.

Pesimistične prognoze

– Prognoze za ovu sezonu su bile i pesimističnije, no mi smo pokazali konstantu i nastavili niz plasmana blizu vrha A-2 lige. Važnije od toga, ova je sezona poslužila za punu afirmaciju mlađih igrača, Razumića, Cinca i Lipovca, a silom prilika igrao je i Conjar, junior koji je također stekao dragocjena iskustva igranja seniorske košarke, što se sigurno ne bi dogodilo da nije bilo pravila da na parketu u svakom trenutku mora biti jedan junior, kaže Peris. Smatra kako prošlogodišnje igranje kvalifikacija za prvu ligu nije bilo promašena investicija, “bilo je to dobro iskustvo igranja s ekipama jačim od ekipa iz A-2, u početku smo imali nekih kikseva, ali bili smo prilično blizu ulaska u prvu ligu.”

Nismo rekreativci

Normalno je da karlovački ljubitelji košarke uvijek traže više i bolje, kad se ove godine vidjelo da “Šanac” neće biti kandidat za naslov znalo se čuti svakakvih komentara tipa “karlovački su košarkaši najbolje plaćeni rekreativci u gradu.” – To su nepoštene ocjene. Radilo se redovito i naporno, no činjenica jest da je dosta nas u godinama, na kraju karijere , da smo možda najstarija ekipa u ligi, da smo stigli do faze kad nam košarka nije jedina obaveza u životu, da većina nas radi osam sati pa navečer trenira. Jednostavno, nije više lako nositi se s ekipama gdje su igrači i mlađi po deset godina od nas. A kroz sezonu su nas i mučile ozljede Cinca i Starčevića,  kaže  204 centimetra visoki centar “Šanca”. Paradoksalno,  “Šanac Karlovac” po Perisovom mišljenju ima najjaču petorku u ligi i sigurno bi prošao bolje da nije bilo pravila obaveznog igranja jednog juniora. Izgubljena generacija

Pravilo je za “Karlovac” došlo u najgore vrijeme, kad je spletom okolnosti i zbog zapostavljanja rada s mlađim kategorijama jedna juniorska generacija bila gotovo izgubljena.  Tu je rupu koliko toliko pokrpao junior Vukašin iz Cibone, ali bilo je evidentno kroz sezonu da je junior u petorci bio najslabija karika momčadi.

– To će se promijeniti, jer “Šanac Karlovac” ima vrlo obećavajuću kadetsku ekipu predvođenu Lipakom koji bi u juniorskom uzrastu mogli eksplodirati,  smatra Peris. S obzirom da se cijelo vrijeme kroz razgovor spominjao problem “godine proizvodnje” starijih igrača upitali smo Perisa znači li to da će se netko od njih ove godine i oprostiti od igranja. Vjeruje da će svi stariji igrači igrati i slijedeće sezone, ali bi upravo on mogao zakačiti visoke tenisice o klin.

Tihomir IVKA

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest