David Batelja iz Prirodoslovne škole među pobjednicima međunarodnog natjecanja – osvojio školarinu za studij Ekonomije poduzetništva

Maturant Prirodoslovne škole Karlovac David Batelja, agroturistički tehničar, bio je član četveročlanog pobjedničkog tima na međunarodnom natjecanju srednjoškolaca i osvojio besplatnu trogodišnju školarinu za redoviti stručni studij Ekonomija poduzetništva Visoke škole Nikola Šubić Zrinski u Zagrebu te sponzorske nagrade.

Riječ je o “Poslovnom izazovu zapadnog Balkana”, trodnevnom natjecanju srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ove godine održanom u Zagrebu. Natjecanje potiče učenike da kreativno razmišljaju, analiziraju, planiraju i to sve timskim radom. Razvijanjem komunikacijskih i prezentacijskih vještina učenici stječu samopouzdanje, a razvijanjem ideje od “nule” do poslovnog plana učenici postaju svjesni svojih mogućnosti i tako unaprjeđuju poduzetnički duh.

– Učenici osmišljavaju poslovnu ideju kao odgovor na postavljeni “izazov”, kreiraju poslovni plan i izrađuju PowerPoint prezentaciju, a raspoređeni su tako da se članovi timova međusobno ne poznaju pa je izazov kreiranja zajedničke poslovne ideje još zanimljiviji. Tijekom rada svaki tim ima svoj laptop i pristup internetu, kao i poslovnog volontera tzv. “biznis mentora” koji je tu da im pomogne savjetima, prijedlozima i iskustvom. Zadnjeg dana natjecanja timovi izlaze pred višečlani stručni žiri i publiku te predstavljaju svoju ideju, a najbolje ocijenjeni timovi dobivaju nagrade, pojašnjavaju iz Davidove škole.

Pred članovima žirija i publikom 20 timova predstavilo je svoje poslovne planove, a pobjedu je odnio tim koji je razvio ideju o inovativnom proizvodu u obliku privjeska koji bi korisnicima mobilne telefonije u regiji omogućio razne pogodnosti; od manjih tarifa u romingu do punjenja telefona preko solarnih ćelija.

Članu pobjedničkog tima Davidu Batelji iz Karlovca mentorice su bile Mateja Strahija, bivša učenica i prošlogodišnja sudionica natjecanja i Diana Jurčević,dipl. ing. poljoprivrede iz Prirodoslovne škole.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest