Osnovci na priredbi pjevali “o Kristu koji gazi neprijatelja”

Osnovci na priredbi pjevali “o Kristu koji gazi neprijatelja”

“U Bogu mom je snaga moja sva, on je taj što zgazi neprijatelja! Pjevam i kličem pobjedu: Krist je kralj. Jer on donese pobjedu i oslobodi nas, njeg’va Riječ pobijedi sotonu, i svi će vidjeti…”. Pjevanjem ove crkvene pjesme, koja se obično može čuti samo na misama i duhovnim seminarima, jučer je u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” započelo predstavljanje Programa produljenog boravka u karlovačkim osnovnim školama. Izveo je, međutim, nije crkveni zbor već zbor osnovaca iz OŠ Švarča, koji su posjetiteljima knjižnice imali zadatak predstaviti ono što rade za vrijeme poslijepodnevnih slobodnih aktivnosti. Pjesma “U Bogu mom”, posebnu je popularnost stekla nakon što je obradio kontraverzni pjevač Marko Perković – Thompson, čiju izvedbu možete čuti na sljedećem linku –

Je li u situaciji dok i dalje traju polemike o križevima u javnim institucijama jedne sekularne države, primjereno da se na školskoj priredbi pjevaju pjesme ovakvog sadržaja, za KAportal je prokomentirao je svećenik i sociolog don  Ivan Grubišić.

– Apsolutno je neprimjereno da se izvodi bilo kakva pjesmu koja može uvrijediti ateiste ili pripadnike drugih vjera, posebno ako se radi o događaju u nekoj građanskoj javnoj ustanovi i kad su u pitanju osnovci. Kršćanska vjera pretpostavlja ljubav prema svima ali ovdje me više ništa ne može iznenaditi, rekao je za  KAportal don Grubišić. Kako kaže, znakovito je da baš tu pjesmu izvodi Marko Perković Thompson, kojeg smatra “projektom u rukama određenih političkih elita”.

– Širiti mržnju na bilo koji način je protiv Ustava, vjere i demokracije i davno je prošlo vrijeme rata. Međutim, sad se rat nastavlja na drugi način, a to je propagiranjem mržnje, dodao je Grubišić.

Pjevanje pjesme “Bogu mom” na promociji projekta produljenog boravka komentirao je i vlč. Lovro Zaplatić. Kako kaže, ovakve teme su škakljive i treba biti oprezan ali, dodaje Zaplatić, još uvijek se očito moramo puno učiti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest