Pjesmica uzbudila oporbenjačke duhove i krivokletnike

Pjesmica uzbudila oporbenjačke duhove i krivokletnike

Djeca u pjevačkom zboru Osnovne škole Švarča koja su u utorak nastupila u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić” prigodom predstavljanja Programa produljenog boravka u karlovačkim osnovnim školama, nisu ni u snu mogla zamisliti koju će medijsku polemiku izazvati njihov nastup. Otpjevala su crkvenu pjesmu “U Bogu mom”, što je bilo dovoljno da uzbudi oporbenjačke duhove i krivokletnike u Karlovcu.

Oni i njihovi istomišljenici smatraju da takva pjesma, u kojoj “Bog ima snagu da zgazi neprijatelja, oslobodi nas i donese pobjedu”, nije primjerena, te da se radi o provokaciji. Jer, što bi pjesma koja se inače izvodi samo na misama i duhovnim seminarima sada tražila u Gradskoj knjižnici? Pored toga, ta je pjesma posebnu popularnost stekla u katoličkim i možda malo više nacionalno osvještenim sredinama, nakon što ju je obradio, te je često na svojim koncertima intrepetira pjevač Marko Perković Thomson.

Jasno, kritičari nastupa pjevačkog zbora sa Švarče i pjesme “U Bogu mom” okomili su se na činjenicu da je izvedba pjesme upriličena u gradskoj ustanovi, te da iza svega zapravo stoji, što je notorna glupost, gradonačelnik Karlovca profesor Damir Jelić, koji je u njihovim glavama “veći katolik od Pape”. Odmah su mu spočitnuli katolički seminar za djelatnike gradskih firmi i Uprave u Hercegovini, činjenicu da svakog jutra prije posla meditira u Svetoj trojici, da često odlazi na duhovnu obnovu u Zagreb i Međugorje.

Iza njegovih kršćanskih manira, po mišljenju kritičara stoji organizator programa u knjižnici, pročelnica Hrvojka Božić, očito je smatrajući produženom rukom Damira Jelića. A djeca ko djeca, mališani nemaju pojma u pjesmi i njenom sadržaju, jer je za njih jedino važno da će uskoro u produženi boravak i đačke klupe uz igru i znanje koje željno očekuju. -Ljudi zlonamjernici ulaze u polemike i analiziraju događaje iako s njima nemaju nikakve veze niti se u njih razumiju. Dovoljno je da ih kakav “mudrac” potakne, da im dade “štofa” pa oni postaju, neznajući ni sami, glasnogovornici zločestih pojedinaca koji na svakom mjestu u društvu traže “svoju istinu” i izražavaju zločestoću. Pjesma “U Bogu mom” nema nikakve veze s politikom, nacionalizmom ili mržnjom, pa je njeno izvođenje u Karlovcu i Gradskoj biblioteci “Ivan Goran Kovačić” itekako primjereno. Bila bi prava sreća da se i češće javno izvodi, smatra don Anđelko Kaćunko koji nije mogao da ne prokomentira nepotrebnu medijsku buru.

Što o ovoj temi piše naš drugi Press(r)ing kolumnist Tihomir Ivka pročitajte ovdje...

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest