Ispovijest Karlovčanke: Zbog zelenaških pozajmica htjela sam se ubiti

Ispovijest Karlovčanke: Zbog zelenaških pozajmica htjela sam se
ubiti

Karlovački umirovljenici Ružica i Ivan Šeketa nisu jedine žrtve sumnjivih financijskih igara brojnih poduzeća i fizičkih osoba uglavnom iz inozemstva, koji stoje iza desetak kvadrata velike kancelarije u središtu Karlovca. Kada je na KAportalu pročitala tužnu ispovijest obitelji Šeketa o tome kako su za deset tisuća posuđenih kuna morali vraćati 40 tisuća, 49-godišnja Karlovčanka B.B. odlučila im je pomoći, jer je sličnu kalvariju i sama prošla prije nekoliko godina.

– I ja sam bila u tom u uredu, kod iste te slatkorječive gospođe. Hitno mi je zbog zdravstvenih problema trebao novac, pa sam mislila da ću do njega tu doći brže i jednostavnije nego u banci. Potpisala sam ugovor o pozajmici s poduzećem “Invokacija”. Dobila sam 12 tisuća kuna i sve je bilo u redu dok nisam zakasnila s trećom ratom. Aktivirali su moju zadužnicu na 12 čekova po tisuću kuna, dakle blokirali me za ukupan iznos. No, ukupni dug s penalima sada je već bio 23 tisuće kuna, pa su me nagovorili, da ga zatvorim na način da dignem novih 55 tisuća kuna. Uz sve to, potraživali su od mene i dodatnih 36 tisuća, stvarno ne znam za što. Potražila sam pomoć policije i odvjetnika i na kraju se uspjela izboriti da mi otpišu sve te lihvarske kamate, kaže Karlovčanka B.B.

Priznaje da je bila toliko očajna da je čak razmišljala o samoubojstvu kao o jedinom načinu izlaska iz začaranog kruga dužničkog ropstva. Dodatna zaduženja formalno je sklopila s Laurie Buchanan iz SAD-a koju nikada nije vidjela. Laurie nakon potpisivanja ugovora o pozajmici tražbinu prebacuje na neko od trgovačkih društava iz Zagreba koju putem svojeg odvjetnika šalju ovrhe. “Pogled gore”, “Zelena moć”, “Modro nebo”, “Instanter” i “Invokacija”, samo su neka od njih. Zanimljivo je da su direktori, odnosno vlasnici tih poduzeća redom stranci – Slovenci, Srbi i državljani SAD-a s kojima je nemoguće uspostaviti kontakt.

Djelatnica ureda u Karlovcu rekla je kako joj je na vrata pokucala policija, zbog čega nije htjela pričati o detaljima poslovanja. O spomenuta dva slučaja kazala je “kako te osobe samo nisu željele platiti kredit koji su podigle, pa su je zato prijavile policiji”. – Sve je čisto i po zakonu, tvrdi djelatnica dodavši da radi u tvrtki “Napredak poslovanja”, te da za druge pravne osobe koje smo joj pobrojali nikada nije čula. Zanimljivo, rekla je da nikada nije čula za Uroša Romaniča, Slovenca koji je bio pozajmitelj 5.100 kuna Ivanu Šeketi. Ugovor o pozajmici, koji je u posjedu KAportala potpisan je u njezinom uredu, a ispod imena Uroša Romaniča stoji upravo njezin potpis.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest