Banija: Raspelo stiže na mjesto gdje su sađena stabla za Tita

Banija: Raspelo stiže na mjesto gdje su sađena stabla za Tita

Trg uz “brzu cestu” u gradskoj četvrti Banija, na kojem će po želji lokalnog HDZ-a uskoro biti postavljeno raspelo, prije nepuna je tri desetljeća bio poprištem, u nekim detaljima, vrlo slične akcije. Na šetnici uz trg, koji je u to vrijeme umjesto imena kralja Petra Krešimira nosio ime Marxa i Engelsa, početkom osamdesetih je svečano zasađen drvored u spomen na Josipa Broza – Tita. Radilo se o tadašnjoj “svejugoslavenskoj” akciji zajedničkog naziva “88 stabala za druga Tita”, koja je tih godina provedena u većini gradova bivše države. U Karlovcu je čak i oformljen takozvani Odbor “88 stabala za druga Tita”, koji je dirigirao akcijom i određivao lokacije za sadnju.

Stabla, kojima su Banijanci ranih osamdesetih željeli iskazati privrženost preminulom maršalu, mogu se vidjeti još i danas. Pisani dokazi da je drvored zasađen upravo tamo mogu se pronaći u arhivi Karlovačkog tjednika, no Stjepan Čunko, jedan od tadašnjih čelnika Mjesne zajednice Banija, kaže kako stabla za Tita u toj gradskoj četvrti nikad nisu sađena.

– Nije istina. Velika akcija sadnje bila je na Gazi kod tadašnje tiskare, kad je zasađen cijeli park. Ne znam zašto sad pričate o tome. Zašto vi novinari ne bi potaknuli da se ime tog zločinca zauvijek makne iz Karlovca, rekao nam je Čunko, za kojeg mnogi Banijanci tvrde da je upravo on bio među voditeljima akcije. Iako o Titovim stablima, kako tvrdi, nema pojma, postavljanje raspela svesrdno podržava. – Raspelo bi na križanju Starčevićeve i “brze ceste” lijepo pasalo. Ne znam zašto neki u tome vide nešto sporno, zaključio je Čunko.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest