“Goršićev” Dom u Goljakima ilegalno priključen na elektro mrežu i vodovod

“Goršićev” Dom u Goljakima ilegalno priključen na elektro mrežu i
vodovod

Predsjednik karlovačke Gradske četvrti Turanj, državni tajnik u MORH-u Željko Goršić, nezakonitu gradnju Društvenog doma u Turanjskim Goljakima, kojeg je gradila Inženjerijska pukovnija HV-a i za kojeg nikada nije zatražena ni izdana građevinska dozvola, okrunio je ilegalnim priključenjem dovršenog objekta na niskonaponsku elektromrežu i sustav javne vodoopskrbe. -Temeljem provjere na licu mjesta utvrdili smo da je društveni dom u Turanjskim Goljakima priključen bez znanja i suglasnosti HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. Elektra Karlovac. Za priključenje nije zatražena prethodna elektroenergetska suglasnost, nije zaključen ugovor o priključenju niti je izdana elektroenergetska suglasnost kako bi to prema važećim propisima trebalo učiniti. Izvoditelj radova koji je za Elektru Karlovac nepoznat, izveo je priključak društvenog doma na elektroinstalaciju dječjeg igrališta koje je u neposrednoj blizini doma te je isto tako povukao svoje elektroinstalacije po postojećim betonskim stupovima koji su vlasništvo HEP-a. Radi se o samovoljnom priključenju bez znanja Elektre Karlovac te će se postupiti sukladno važećim propisima – odgovorio je na naš upit Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a. Prema Zakonu o energiji ilegalno priključenje na elektro mrežu je kazneno djelo u kojem je za odgovornu osobu predviđena ili novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Usmene zapovijedi

Vojnici Inženjerijske pukovnije HKoV-a koji su mjesecima gradili Društveni dom u Turanjskim Goljakima pod budnim okom Željka Goršića, čija je obiteljska kuća od doma udaljena samo stotinjak metara, osobno su, kako tvrde, na temelju usmenih zapovjedi koje su primali od svojih nadređenih, izvodili radove na spajanju na elektro, ali i vodoopskrbnu mrežu. -Osim što smo nelegalno položili i na mrežu spojili vodovodne cijevi, bez šahta i bez ikakvih vodomjera, te priključili unutarnje isnatalacije, izveli smo i kompletnu odvodnju iz tog objekta tako da se ne mora tražiti nikakva suglasnost za izvedbu kanalizacije – tvrde naši izvori iz Inženjerijske pukovije. -Temeljem vašeg upita od 5. svibnja 2010. godine dužni smo vas izvjestiti kako Društveni dom u Turanjskim Goljacima nije priključen na vodoopskrbni sustav grada Karlovca, a sustav odvodnje na tom području, nažalost, ni ne postoji – odgovorili su nam iz karlovačkog Vodovoda i kanalizacije. Tehnički direktor VIK-a Josip Vlašić od nas je prvi puta čuo za podatak da je objekt spojen na vodovodnu mrežu, nakon čega je najavio slanje “tehničke ekipe koja će na terenu utvrditi točno stanje”. Do trenutka pisanja ovog članka još nas nije izvjestio o zatečenim činjenicama

Požrtvovni lokalni čelnik

Tijekom petka smo u nekoliko navrata pokušali doći i do komentara predsjednika Gradske četvrti Željka Goršića, no on se niti jednom nije javio na telefonske pozive.

-Od mene bi bilo, neću reći neljudski, nego nekolegijalano, da ako sam u poziciji da negdje mogu nešto pomoći to ne iskoristim – izjavio je nedavno za Novu TV Željko Goršić, što je bio njegov prvi i jedni istup vezan za gradnju Doma u Turanjskim Goljacima. Kao predsjednik Gradske četvrti ovaj visokorangirani državni službenik odgovorna je osoba u projektu gradnje doma čime se izjavom za Novu TV na neki način i pohvalio. Nesumnjivo je da će kao požrtvovni lokalni čelnik pokupiti dodatne političke bodove kod svojih susjeda, no ostaje pitanje hoće li ga ikada državni sustav, čiji je on bitan kotačić, sankcionirati zbog brojnih kršanja zakona i propisa.

Podsjetimo na neke od njih: -radovi su započeli bez ijedne dozvole -radove je izvodila Inženjerijska pukovnija HV-a iako su tamo, kako je priopćio MORH, oni trebali biti angažirani samo kao savjetnici -korištena je vojna oprema i strojevi, iako je MORH tvrdio da ih na gradilištu nije bilo -zgrada doma u stvari je demontirani vojni objekt, što su u MORH-u priznali tek nakon što su to otkrili novinari -zapovjednik postrojbe koja je izvodila radove ustvrdio je da je dio materijala za gradnju iz kamenoloma Hrvatskih šuma, što su Hrvatske šume naknadno demantirale -društveni dom ilegalno priključen na vodoopskrbnu mrežu -društveni dom ilegalno priključen na niskonaponsku elektromrežu…

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest