Gojšićeva ostavka je pljuska HDZ-u

Gojšićeva ostavka je pljuska HDZ-u

Doktor stomatologije Željko Gojšić, nakon 18 godina obnašanja čelnih dužnosti u HDZ-u, odlučio se za ostavku svih stranačkih dužnosti, kao i na mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Učinio je to u trenutku kada se tome malo tko nadao, pa je njegova ostavka na izvjestan način pljuska cijeloj političkoj stranci, ali i tema rasprave oporbenih. Naime, oni smatraju da je ostavka rezultat objektivnog načina vođenja Gradskog vijeća na kojemu su jednak tretman imali vladajući i oporbenjaci, što mu se u HDZ-u zamjeralo.

Gojšić je u politiku ušao odmah po uspostavi samostalne i slobodne Hrvatske. Zajedno s Ivanom Presečanom, Josipom Šafarom, Ivanom Rastom i drugima bio je osnivač Hrvatske demokratske stranke, da bi 1991. godine njih osmorica teatralno prešli u HDZ, gdje su odmah za nagradu dobili znatne stranačke i gradske funkcije .Gojšić je cijelo vrijeme bio stranački lider, HDZ-ov kadrovik ili kako ga je svojevremeno nazvao dr. Vlatko Cvitanović, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, HDZ-ov Suslov. Predsjednik Gradskog vijeća Karlovca postao je 1997. godine u mandatu gradonačelnika Branka Vukelića. Drugi puta postao je prvi čovjek Gradskog vijeća kada je gradonačelnik bio Miro Škrgatić. Nezadovoljan radom Gradske uprave, ali i Mirom Škrgatićem koji je znao razmišljati vlastitom glavom bez dozvole da njime upravlja Gojšić, ovaj potonji prvi je puta u svojoj političkoj karijeri zaprijetio podnašanjem ostavke. Bila je to smišljena prijetnja koja je trebala rezultirati ostavkom i odlaskom Mire Škrgatića sa dužnosti prvog čovjeka grada. Nekoliko mjeseci nakon toga Škrga je zaista otišao na mjesto pomoćnika ministra gospodarstva, a gradom je počao upravljati mladi i neiskusni Damir Jelić, na kojega je Željko Gojšić imao veliki utjecaj. Treći mu se puta “posrećilo” prije godinu dana kad su HDZ i Damir Jelić na lokalnim izborima do nogu potukli druge političke stranke i kandidate za gradonačelnika. Tada je, međutim, Jelić bio već iskusniji pa se u nekoliko navrata usprotivio Gojišćevim željama, koje su se gotovo uvijek odnosile za zapošljavanje Rečićaka u gradskim tvrtkama. Znalci tvrde da je Gojšićev politički ugled otvorio vrata zapošljavanju više od 30 ljudi.

Još uvijek se pamti i njegov njegov okršaj s pročelnikom Ivanom Žuvelom koji je potpisao građevinsku dozvolu za antenski stup u središtu Rečice, Gojšićevog rodnog sela. Stup nije nikada izgrađen, a potpisnik građevinske dozvole morao je napustiti gradsku upravu. Zbog čega je doktor Gojšić podnio ostavku? Politički znalci tvrde da je to rezultat liječničke tvrdoglavosti, ali i “zamora materijala” dok zlonamjrenici smatraju da je njegov odlazak s političke scene rezultat odnosa na posljednje dvije sjednice Gradskog vijeća. Gojšić je oporbenjacima dozvolio rasprave i čudnovata pitanja na duhovit način, a takve kriterije nije imao kada su bili u pitanju HDZ-ovcii njihovi koalicijski vijećnici. U dva je navrata ušao u polemiku s predsjednicom Kluba vijećnika HDZ-a Daliborkom Jurković, a za govornicu i repliku na zadnjoj sjednici nije dopustio niti direktoru “Zelenila” Stjepanu Turkoviću. Poznavatelji političkih odnosa u HDZ-u tvrde da je glavni uzrok Gojšićeve ostavke “rat” s gospođom Jurković, a njhovu raznolikost u pristupu političkih odnosa najavili smo u jednoj od prvih kolumni u KAportal-u. Tada je Daliborka Jurković branila raspravu mladog HDZ-ovca Perkovića, a uputila kritike predsjednku Gojšiću koji je “mladcu” očitao pravu lekciju. No o Gojšićevom “dobrom” radu govore i drugi pokazatelji. U vrijeme dok je ovaj zubar iz Rečice bio na čelu Upravnog vijeća Opće bolnice Karlovac ova je ustanova napravila manjak od 50 milijuna kuna, da dok je istu dužnost obnašao u “Toplani” manjak je narastao na vrtoglavih 35 milijuna kuna. Gojšić se s obje funkcije povukao bez kaznene ili političke odgovornosti iako je, smatraju oporbenjaci i analitičari, bilo mjesta za njegov progon. Za nagradu on je dobio mjesta u nadzornim odborima drugih tvrtki, a taj se posao nije obavljao bez novčanih naknada.

Što o ovoj temi misli naš drugi Press(r)ing kolumnist Tihomir Ivka pročitajte ovdje…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest