Karlovački osnovnoškolci sudjelovali na “Robotičkoj alci”

Karlovački osnovnoškolci sudjelovali na “Robotičkoj alci”

Karlovački osnovnoškolci osvojili su visoko četvrto mjesto na “Robotičkoj alci”, natjecanju osnovnih škola Hrvatske u robotici. Marija Škrtić i Josip Cvitešić iz OŠ Turanj i Tena Šnajdar iz OŠ Grabrik pod vodstvom Ericha Neuholda natjecali su se u konkurenciji 18 ekipa.

Samo natjecanje se sastoji od dva kruga. U prvom, učenici nakon programiranja – izrade poptunog programa u programskom jeziku FreeBasic, “voze” alku pomoću senzora za navođenje robota. Poštuju se alkarska pravila, jer je cilj, u što kraćem vremenu, prijeći put i pogoditi alku “u sridu”. Alku koju umjesto alkara na konjima “voze” sofisticirani uređaji moraju proći svi članovi ekipe, a rezultati se zbrajaju. Kako nam je kazala Suzana Šnajdar, tajnica karlovačke Zajednice tehničke kulture, najbolje ekipe prolaze u drugi krug, gdje se robot vodi uz pomoć kamere. Kamera se smješta na robot, a natjecatelj uz ista pravila prati stazu putem monitora.

– Postignuti rezultati naših robotičara su izuzetno dobri, obzirom da se robotika u ZTK provodi tek drugu godinu. Pokazalo se, još jednom, da se isplati ulaganje u najmlađe članove, dodala je Šnajdar.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest