Arheolozi istražuju Novigrad, uskoro u potrazi za drevnom “Starom Dobrom”

Arheolozi istražuju Novigrad, uskoro u potrazi za drevnom “Starom
Dobrom”

Stari grad Novigrad iz 15. stoljeća prvi put je predmet istraživanja arheologa koji su prošlog tjedna započeli drugu etapu radova u dvorištu dvorca. Po riječima voditelja istraživanja Sanjina Mihelića, višeg kustosa Arheološkog muzeja u Zagrebu, prošle jeseni odrađeni su preliminarni radovi s ciljem da se ustanovi stvarno stanje u sjevernom dijelu dvorišta dvorca i odmah je pronađena velika cisterna za koju se dosad nije znalo. – Prošlog tjedna smo nastavili istraživanje u kojem namjeravamo produbiti otvorene sonde i doći do dna velike cisterne u dvorištu dvorca. U dvorištu dvorca bio je vidljiv bunar no nije se znalo za cisternu niti veličina tog objekta. Nakon iskopavanja moći će se definirati struktura objekta što će pomoći konzervatorima u obnavljanju grada, rekao je Mihelić.

Arheolozi će po prvi put lopate zabiti i u mikrookoliš novigradske gradine. Cilj je pronalazak Stare Dobre, starijeg grada koji se po starim povijesnim izvorima nalazio na mjestu ili u blizini Novigrada. 

Stari grad Novigrad obnavlja se od 1994. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Društva prijatelja Novigrada “Frankopan”. Od početka radova obnovljene su dvije kule, južni bedem grada dok su u, uz arheološke radove, u tijeku radovi na obnovi zapadnog zida s odajama. Po želji investitora, dvorac bi autentičan oblik mogao dobiti kroz deset do petnaest godina, s obzirom da se radovi obavljaju po strogim naputcima konzervatora.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest