Uređenje Foginovog s povezom na očima

Uređenje Foginovog s povezom na očima

Inicijativa Grada da se Foginovo kupalište u Karlovcu konačno proglasi registriranim kupalištem i potom prvim i jedinim riječnim kupalištem u Hrvatskoj zasluženo je dobila veliku medijsku pažnju. Gradski oci odmah su se pobrinuli da se na znamenitom odmorištu Karlovčana i gostiju grada rijeka odmah obnove tuševi, napravi vaterpolo igralište, postave spravice za zabavu djece, osiguraju spasioci. Svi smo, naravno, zapljeskali takvoj odluci, vjerujući da će svi ti zahvati promijeniti već ustaljeno stanje na Korani, te vratiti dio kupača koji su zbog nebrige dosadašnje gradskih vlasti i turističkih djelatnika  osvježenje u ljetnim žegama tražili na nekim drugim mjestima.

Vremešni ljudi, kojima je Korana bila jedino mjesto za osvježenje, jer do drugih niti nisu mogli osim eventualno biciklom ili autom, prisjetili su se Foginovog (izvorno Fogininig) i Gradskog kupališta na Korani prije 50 i više godina, te brojnih sadržaja koja su ta kupališta imala. O tim danima sada svjedoče samo požutjele fotografije i razglednice, a malo je znano da su Korana je i njezina ljekovita voda u to vrijeme bila mamac čak i za bogate Austrijance, te poslije za Zagrepčane koji su u nezagađenoj i bistroj rijeci tražili osvježenje, razonodu, športska i ribička zadovoljstva.

Proglašenje Fogininog kupališta jedinom registriranom riječnom kupališnom destinacijom u Hrvatskoj, Karlovac je dobio priznanje. No, ljudi koji su o tome odlučivali izgleda da su imali “povez na očima” u trenutku kada su prolazili pored devastiranog Hotela “Korana”, nekad ponosa grada a sada legla prljavštine, okupljališta drogeraša, zdanja razbijenih fasada, balkona i prozora. Od uništenja nekadašnjeg ponosa Karlovca izgrađenog tik uz koranski slap na samoj obali Korane prošlo je dva desetljeća. Uzaludne su bile inicijative građana, udruga, političkih stranaka, da se srušeno zdanja proda, dade u koncesiju i konačno obnovi, te da se na to prisile vlasnici koji su do njega došli u nekim davnim privatizacijskim okolnostima. Obnova Hotela Korana je građevinski zahvat u kojeg bi trebalo uložiti desetke milijuna kuna. Uzaludna su bila obećanja gradonačelnika Karlovca Damira Jelića koji je još prije nekoliko godina obećao rješenje problema. Ja tvrdim da rješenja postoje, a jedan od njih je da se vlasnicima prisilno naplati komunalna naknada za sve protekle godine. Suma bi, uvjeren sam, bila daleko veća od vrijednosti cijelog objekta, S tim problemom trebali bi se ozbiljnije pozabaviti odgovorne službe u Gradskoj upravi, a prst srama i strogoće biti uprt u ljude koji godinama u birokratskim ladicama drže ovaj predmet. Podsjetimo, Hotela Korana je možda najeksponiraniji ali nije jedini. Što je s Centralom, poznatim “Putnikom” i još  nekim, nekad znamenitim mjestima.

Što o ovoj temi misli naš drugi Press(r)ing kolumnist Tihomir Ivka pročitajte ovdje…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest