Nema panike kod upisa – mjesta puno više nego “osmaša”

Nema panike kod upisa – mjesta puno više nego “osmaša”

Broj slobodnih mjesta u trinaest srednjih škola u Karlovačkoj županiji opet je već od broja završenih osnovnoškolaca tako da panike kod upisa – nema, piše današnji Novi list. Naime, ukupno je odobreno 1.577 mjesta, dok je broj učenika koji su upravo završili osnovnu školu svega 1.240 – čak 283 više, ako se izuzmu 54 slobodna mjesta u Glazbenoj školi. Najviše upisnih mjesta nudi Tehnička škola u Karlovcu, koja može primiti 218 učenika u odjeljenjima za dvanaest različitih zanimanja.

Pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu Željko Šančić roditelje je i učenike pozvao da dobro razmisle o sklonostima, ali i o kasnijoj mogućnosti lakšeg zapošljavanja na tržištu rada. – Ovoliki broj mjesta dobar je iz aspekta učenika i roditelja, jer imaju na izbor široku lepezu zanimanja i dovoljna broj mjesta. No, ujedno je i problem za neke škole, jer neće uspjeti popuniti sve svoje kapacitete, rekao je Šančić Novom listu. Kako dodaje, problem bi idućih godina mogao biti još izraženiji, zbog sve manjeg broja djece u Karlovačkoj županiji, jednoj od demografski najugroženijih u Hrvatskoj,

– Iduće godine imat ćemo čak malo bolju situaciju nego ove, jer će nam tada doći 1.300 učenika osmih razreda. No, nakon te generacije, brojke rapidno padaju do jedva tisuću učenika, rekao je Šančić. Novih zanimanja u idućoj školskoj godini neće biti, a od noviteta treba izdvojiti informaciju da školovanje za medicinske sestre i tehničare opće zdravstvene njege prema novom nastavnom programu više neće trajati četiri, već pet godina.

Prijave u prvom upisnom krugu primaju se idućeg ponedjeljka od 8 do 16 sati. Objava rezultata je u srijedu najkasnije do 14 sati, a upisi dan kasnije od 8 do 16 sati. Drugi upisni krug na rasporedu je 5. srpnja od 8 do 16 sati, a u iduća dva dana slijede objava rezultata i upisi. Tko se ne uspije upisati ni tada, imat će priliku u trećem krugu koji će biti upriličen 23. kolovoza, navodi Novi list.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest