13. Međunarodni festival folklora ugostit će i atraktivne Maore

13. Međunarodni festival folklora ugostit će i atraktivne Maore

Tradicionalni ratnički ples “haka” imat će prilike uživo vidjeti i Karlovčani. Na 13. po redu tradicionalnom Međunarodnom festivalu folklora ZABA 2010. koji će se održati od 4. do 10. srpnja nastupit će, između ostalih i atraktivna skupina Maora s Novog Zelanda. Kako najavljuju organizatori ovog, jednog od najvećih kulturnih događaja u Karlovcu, uz Novozelanđane u Karlovac dolaze i folkloraši iz Francuske (Bretagna), Italije (Sicilije), , Ruske federacije, te pripadnici filipinske nacionalne manjine u Kanadi. Naravno, uz goste, redom renomirane folklorne skupine Karlovčanima i stanovnicima drugih gradova Karlovačke županije ponovno će se predstaviti i domaćini – Folklorni ansambl Matija Gubec.

–  Veliki odmak u karlovačkom festivalu folklora napravljen je s odvajanjem ove manifestacije od Dana piva i uklapanje u proslavu Dana grada Karlovca. Ušli smo u raspored CIOF-a i dobili priliku da u naš grad dovodimo atraktivne folklorne skupine, kazao je predsjednik organizacijskog odbora Željko Štajcer. Kako dodaje, sredstva za organizaciju su u recesijskoj godini vrlo skromna, dok se Festival održava samo zahvaljujući sponzorima – Zagrebačkoj banci, Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Ukupni proračun je 200 tisuća kuna što je, s obzirom da za taj novac moraju biti podmireni troškovi boravka čak 170 ljudi u Karlovcu, stvarno umjetnost raspolaganja novcem.

Osim u Karlovcu gdje će Festival 4.  srpnja biti otvoren svečanim defileom pa nastupom u Šancu, folkloraši će još nastupiti i u Ozlju, Topuskom, Dugoj Resi, Draganiću i Ogulinu, dok je zatvaranje Festivala, predviđeno za 10. srpnja u Karlovcu.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest