Čitajmo karlovačko – “na plažu” s knjigama lokalnih autora

Čitajmo karlovačko – “na plažu” s knjigama lokalnih autora

Tijekom ljeta hrvatski mediji obično se iznenada sjete i kulture. U “sezoni kiselih krastavaca” treba popuniti novine pa odjednom kreću savjeti o tome koje su knjige najbolje za plažu, rade se top-liste, uz primjerke novina dijele se ili za par kuna prodaju “knjige za plažu”, itd. Pomislio bi čovjek kako Hrvati nakon napornog rada i potpunog ignoriranja kulture tijekom jeseni, zime i proljeća, jedva dočekaju ljeto da zalegnu na neku plažu i pročitaju barem 30-ak knjiga. Nema veze jesu li na Baliju, Braču ili Grdunu – Hrvatima je, reklo bi se, glavno da im je neka knjiga u rukama.

U stvarnosti, kad nisu u moru ,u ovo recesijsko doba, u rukama prosječnog hrvatskog građanina koji je pronašao par dana za odmor i podigao kredit da vidi more, u rukama se znatno češće nalazi pašteta i jeftina kajzerica (što ne znači da propuštamo kritizirati i čuditi se Poljacima ili Česima koji rade to isto), a knjiga na jadranskim plažama prava je iznimka. Naravno, ako nije riječ o najnovijem uzbudljivom uratku Nives Celzijus ili Vlatke Pokos.

Ipak, parafrazirajući tu vječnu akciju hrvatskih medija i nedavno održanu akciju “Kupujmo hrvatsko”, te vjerujući kako situacija ipak nije tako crna te još uvijek ima i onih koji čitaju – predložit ćemo vam nekoliko dobrih knjiga karlovačkih autora. Uostalom, Gradska knjižnica dobro posluje, ima mnogo članova i želja za čitanjem ipak nije upitna. A preporučene knjige možete čitati u autobusu, vlaku, stanu, apartmanu… preporučamo zapravo sve osim plaže, jer tamo vam knjiga eventualno može donijeti jedino neki posprdan nadimak, a neki prerevni otočanin mogao bi čak zbog vašeg izrazito čudnog ponašanja pomisliti i da ste na plaži s nekim perverznim razlogom.

No, šalu na stranu, evo nekoliko dobrih preporuka za djela karlovačkih autora. Nije top-lista, već abecednim redom

Knjige za plažu:

1. Društvo Karlovčana – ZAŠTO VOLIM KARLOVAC. Djelo koje je postalo čuveno po tome što je pjesnik iz Slunja koji živi u Novom Mestu ukrao pjesmu pjesniku iz Jaske koji piše o Tounju, misleći da je zapravo krade anonimnoj babi. Ovaj komplicirani kriminalistički zaplet pomalo je neopravdano bacio mrlju na lijepo i vrijedno djelo, pogotovo za nostalgičare, koji će u njoj pronaći niz lijepih priča starih Karlovčana o gradu svog odrastanja.

2. Bojana Meandžija – MOJE. Prva knjiga mlade karlovačke autorice autobiografskog je karaktera i već zbog same tematike balansira između knjige za mlade i knjige za odrasle. Riječ je o dnevničkim zapisima koji govore o odrastanju djevojčice u iznenadnom ratu 1991. godine. Ako ste tada imali od 12 do 16 godina najbolje ćete se pronaći u ovom djelu i neizostavno pronaći i neke svoje osjećaje. Ako niste – svejedno pročitajte.

3. Danko Plevnik – MOJA POVIJEST KARLOVCA. Sve Plevnikove knjige možemo samo najtoplije preporučiti, a ovu posebno zato jer se sastoji od riječi koje svi razumiju pa ne morate uz sebe imati i rječnik. Radi se o toplom, nostalgičnom, duhovitom osvrtu na godine autorova odrastanja i mladosti, na Karlovac, posebno Kinesku četvrt, na brojne poznate gradske face, lokacije i pojmove.

4. Mladen Postružnik – MIRKO SELJAN – SNOVI ISTRAŽIVAČA. Još jedna zanimljiva putopisna knjiga, obuhvaća rad na tri zahtjevne ekspedicije – “Gran Pajaten” iz 2001. godine, “Misterij San Martina” iz 2006. godine i “Snovi istraživača – Dolina Huayabambe” iz 2007. godine. Posebna zanimljivost su nove, ranije neobjavljene, informacije o sudbini poznatih karlovačkih istraživača. A tu je i još jedna pogodnost: na web adresi http://postruznik.ueuo.com/knjige.html možete besplatno pročitati i poklon poglavlje.

5. SVJETLO – E, ako stvarno želite da vas poznanici odsad zovu Naučnik, Profesor ili Štreber na plažu pođite s podebljim novim primjerkom Svjetla. Ukoliko Svjetlo, pak, pročitate u svojoj fotelji, kako se i priliči, imat ćete puno razloga za uživanje. Velik broj karlovačkih autora i njihovih pjesama, priča, eseja, kritika, recenzija, itd…zaslužan je za to da s punim pravom možemo reći onu staru – “za svakoga ponešto”.

Knjige za recesiju:

Ako ni s knjigom ni bez nje nećete ove godine vidjeti plažu, i za to imamo dva odlična domaća prijedloga:

1. Goran Gerovac – RAZBIJENI. Brutalno seciranje aktualnog hrvatskog društva kroz prikaz životnog i moralnog rasapa likova smještenih u neimenovanom gradu, ali u kojem će upravo svoj grad prepoznati manje-više svi stanovnici Hrvatske. Niz pozitivnih kritika i ulazak među pet najboljih u Tportalovom izboru najboljih knjiga godine dovoljne su preporuke.

2. Zoran Janjanin – HAZMAT. Gdje Gerovac objašnjava, Janjanin djeluje. Mladi karlovački autor napisao je odličnu knjigu, koja bi u nekoj zanimljivijoj i kulturi sklonijoj zemlji već postala film. Ogorčeni lopovlukom, bezobrazlukom i nadmenošću vlasti, par karlovačkih “klinaca” postaju surovi borci za pravdu. Počinje beskrupulozna anarhistička i krvava borba protiv vlasti, koja se širi Hrvatskom. Pročitajte i maštajte, no ne iskušavajte u stvarnosti. Nije red.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest