Ministarstvo predlaže ukidanje pet škola u Karlovačkoj županiji

Ministarstvo predlaže ukidanje pet škola u Karlovačkoj županiji

Sve je izvjesnije kako nas i u školstvu očekuje vruća jesen. Najavama o otkazima za čak 6.000 zaposlenih prosvjetara, ovih se dana priključila i informacija o ukidanju čak 143 hrvatske škole, po kriteriju broja učenika. Točnije rečeno, ukinule bi se sve škole s manje od 150 učenika. Krajnji rok za ukidanje škola, prema prijedlogu o kojem će ovih dana odlučivati zastupnici Hrvatskog sabora, jest 2017. godina, no zbog ranijih priča o šest tisuća otkaza mnogi se boje kako će cijeli proces biti obavljen vrlo brzo. Jer, spajanjem s većim školama izgubila bi se potreba za ravnateljima, tajnicima, računovođama i stručnim osobljem poput pedagoga i psihologa, kojih doduše u mnogim malim školama ionako nema.

U Karlovačkoj županiji po tom bi načelu status samostalne škole izgubilo pet osnovnoškolskih ustanova – bez škole bi ostale tri općine, a još bi se dvije škole ukinule u karlovačkoj okolici. Riječ je o OŠ “Antun Klasinc” u Lasinji, OŠ Barilović, OŠ Netretić, OŠ Rečica i OŠ Skakavac. Pretvaranjem ovih škola u područne spomenuta mjesta ne bi izgubila školske zgrade, djeca bi i dalje išla u mjesnu školu, no došlo bi do velikog broja otkaza osoblju, kao i nemogućnosti da se te škole prijave za bilo kakve projekte, a upitno je koliko bi nove matične škole imale razumijevanja za projekte i potrebe budućih područnih škola.

Upitan je i status posebnih centara i ustanova u kojima se obavlja i osnovnoškolsko obrazovanje. U Karlovcu bi po tim kriterijima bio upitan i Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži, koji ima 55 učenika.

– Ovo jer je prijedlog o kojem nije dobro da sad špekuliramo i nagađamo jer još ne znamo hoće li uopće zaživjeti. Kad bude jasno što će sadržavati novi zakon i pedagoški standardi onda ćemo vidjeti o čemu se točno radi, rekao nam je pročelnik županijskog Odjela za prosvjetu Željko Šančić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest