Zavladale pasje vrućine, ministar Milinović izdao posebne preporuke

Zavladale pasje vrućine, ministar Milinović izdao posebne preporuke

Baš kao što su i najavljivali meteorolozi čini se da će danas doista biti najtopliji dan otkad su započele ljetne žege. Mjerni uređaji Državnog hidrometeorološkog zavoda u 13 sati su u Karlovcu izmjerili pasjih 34 Celzijeva stupnja u hladu, dok je u Ogulinu tek za stupanj “hladnije”.

Prema trodnevnoj prognozi DHMZ-a za Karlovačku županiju, toplotni bi udar danas u Karlovcu mogao doseći vrhunac sa nevjerojatnih 38 stupnjeva, a nastavak vrućeg i sparnog vremena uz mogućnost mjestimičnih grmljavinskih nevremena očekuje se i u nastavku tjedna. UV index gotovo u cijeloj Hrvatskoj danas bi mogao doseći vrijednost 10, što je samo na korak od ekstremno jake opasnoti od sunčevog UV zračenja. Prema upozorenju DHMZ-a, u ovakvim uvjetima djeca mogu dobiti opekline za manje od deset minuta. Čak je i Meteoalarm.eu, europski sustav uzbunjivanja za područja s ekstremnim vremenskim uvjetima izdao žuti stupanj pripravnosti za šire karlovačko područje, odnosno upozorio na vruće poslijepodne uz maksimalne temperature preko 35 stupnjeva, ali i na mogućnost, osobito navečer, lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim vjetrom.S obzirom na val vrućina koji je zahvatio našu zemlju ministar zdravstva Darko Milinović izdao je danas preporuke kako bi se kod građana, a posebice ugroženih skupina kao što su starije osobe, kronični bolesnici i bolesnici od kardiovaskularnih bolesti, te djeca umanjio negativan meteorološki učinak.

“Preporučljivo je apsolutno izbjegavanje izravnog izlaganja suncu između 10 i 17h, a u slučaju potrebe izlaska, važno je pravilno se zaštiti odgovarajućom kapom, maramom ili šeširom, te oči zaštiti sunčanim naočalama. Izuzetno je važno redovito unašati odgovarajuću količinu vode, i to do 2,5 litre, a gazirana pića i alkohol apsolutno izbjegavati. U prehrani je bitno izbjegavati masna, pržena, začinjena i teška jela. Prednost treba dati kuhanom povrću, voću, salatama i ribi. Izuzetno je bitna nadoknada tekućine laganim varivima, juhama i čajevima. Prostore u kojima se boravi potrebno je izolirati od utjecaja izravnog djelovanja sunca zasjenjivanjem. U slučaju pojave glavobolje, mučnine, vrtoglavice, a posebice dehidracije (što su znaci za uzbunu i u kojim je slučajevima potrebno starijim osobama, djeci, bolesnim i funkcionalno onesposobljenim osobama u najkraćem roku pružiti zdravstvenu skrb) obavezno konzultirajte svog izabranog liječnika opće medicine ili najbližu hitnu medicinsku pomoć. Kronični bolesnici moraju voditi pažnju o redovitom uzimanju propisanih lijekova i preparata, kardiovaskularni bolesnici regulirati i kontrolirati krvni tlak, a bolesnici oboljeli od šećerne bolesti obvezno regulirati šećer u krvi. Članovima obitelji, prijateljima, susjedima i znancima uputio je apel za  učestalijim kontaktima s osobama za koje imaju saznanja da bi mogle zatrebati pomoć – to im može spasiti život” – preporuke su ministra Milinovića.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest