Novi brend: Studenti Veleučilišta nakon piva počeli proizvoditi i sireve

Novi brend: Studenti Veleučilišta nakon piva počeli proizvoditi i
sireve

Na Odjelu prehrambene tehnologije Veleučilišta u Karlovcu studenti uz stručni nadzor profesora drugu godinu za redom proizvode “Studentsko pivo”, a odnedavno i “Veleučilišni sir”. Pokusno se proizvode svježi sir i sir s paprikom uz primjenu trenutno najmodernijih tehnologija u sirarstvu. Od slijedeće akademske godine ovi sirevi će se u javnosti predstavljati i s novim prepoznatljivim etiketama. U novouređenoj mini sirani  dnevno je moguće preraditi  od 40 do 80 litara mlijeka. Osim razvoja vlastitog piva i sira, Odjel prehrambene tehnologije ispred VUKA-e prijavio je na natječaj za sredstva pretpristupne pomoći iz  programa IPA još jedan inovativni projekt koji nosi naziv: “Specifičan regionalni razvoj sireva kao poduzetničko-ruralna vrijednost – SIRARSTVO”.

– “Ceste sira” znače korak naprijed. Cilj projekta je istražiti postojeću proizvodnju, kvalitetu i kvantitetu sira, povećati razinu tehnološkog i poduzetničkog znanja u postojećoj proizvodnji i poticati buduću proizvodnju na području Karlovačke županije i Jugovzhodne Slovenije. Imamo ideju osnovati Centre izvrsnosti u Karlovačkoj županiji i Jugoistočnoj Sloveniji i umrežavanje te unapređivanje “Ceste sira” koja će nuditi proizvedeni sir kao dio ponude ruralnog turizma – doznajemo od dr. sc. Bojana Matijevića, višeg predavača na Odjelu prehrambene tehnologije. Koristi od provedbe i realizacije ovog projekta bila bi višestruka. – Pomoći će se malim sirarima s obje strane granice da promoviraju svoje proizvode, stvore treniranu grupu za ocjenjivanje kvalitete sira u obje regije. Uz to studenti će stečena znanja imati gdje vrlo brzo primjenjivati, a potrošači bi se educirali o značenju sira u prehrani. Konačni cilj bio bi i razvoj kulture konzumacije sira – kaže dr. sc. B. Matijević, prema čijem projektu je na Veleučilištu uređen novi mikrobiološki laboratorij i mini sirana. Inače, pokretanjem projekata Studenstkog piva i Veleučilišnog sira VUKA je jedina ustanova toga tipa u državi koja ima vlatitu proizvodnju, a uskoro i vlastite brendove.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest