Zeleni: HE Lešće je manjkav i neisplativ projekt koji nam je uzeo kanjon Dobre

Zeleni: HE Lešće je manjkav i neisplativ projekt koji nam je uzeo
kanjon Dobre
Aktivisti Zelene akcije tvrde da je voda do ove njive u općini Bosiljevo došla podzemnim kanalima iz 5 km udaljene HE Lešće

Iako HEP izjavljuje da nedavna ujezeravanja vrtača, oranica i šuma na području Špehara kod Bosiljeva nisu u suprotnosti s projektnim predviđanjama, mišljenja smo da je ta pojava izravno vezana uz punjenje akumulacije HE Lešće, te da ju HEP-ovci nisu mogli predvidjeti – upozorava Irma Popović Dujmović iz Zelene akcije. Prije nekoliko mjeseci započelo se s punjenjem akumulacije hidroelektrane Lešće na području Generalskog Stola. Akumulacija se polako punila i potopila ukupno 12 km kanjona krške rijeke Dobre, a prije desetak dana nenadano su se pojavila jezera i bare na širem području oko akumulacije, te potopila i šume i polja te uzbunila lokalno stanovništvo. -Poznato je da je krško tlo porozno, brzo propušta vodu u podzemlje, vode protječu kroz špiljski i jamski sustav, te opet izviru na drugom mjestu. Iz tog razloga svaka krška rijeka ima i svoj podzemni tok, koji često zna biti veći od nadzemnog, a kojeg mi često uopće ne poznajemo. Dakle nestručno je tvrditi da punjenjem akumulacije, tj. podizanjem razine vode na krškom terenu, možete u potpunosti predvidjeti što će se desiti. Svježi primjer punjenja akumulacije HE Lešće očiti je primjer zagonetnosti krškog terena i nemogućnosti procjene pravog utjecaja i štete po okoliš, ali i ljude – ističe Popović Dujmović.

U Zelenoj akciji sa žaljenjem konstatiraju da smo jedan krški biser, potopljeni kanjon Dobre, izgubili unatoč upozorenjima domaćih stručnjaka i udruga, te međunarodnih tijela (Bernska konvencija) o nesiplativosti i manjkavosti tog projekta, te upozoravaju da nam žele uzeti i drugi, rijeku Liku i Kosinjsko polje. Dodatna zastrašujuća činjenica je da u Kosinju žive ljudi, od kojih bi se dio trebao iseliti, a dio nastaviti život u podnožju brane i velikog vodnog vala akumulacije, akumulacije izgrađene u nepredvidivom krškom terenu.

KAportal je još 17. lipnja, prije nego je upće započelo punjenje jezera, objavio članak naslovljen: “HE Lešće – zbog podzemnih kanala propada investicija vrijedna 95 milijuna kuna“, kojim smo upozorili na mogući ovakav razvoj situacije.

No, glasnogovornik HEP-a Radimir Milišić objavljene informacije nazvao je špekulacijama ustvrdivši kako HEP nema nikakvih saznanja o eventualnim problemima kod punjenja akumulacije. Međutim, zanimljive su riječi Josipa Gabele, direktora Sektora hidroelektrana HEP-a koji je Milišiću kao stručnjak proslijedio odgovor na upit. – Što bi bilo kad bi bilo i što će biti ako bude ja vam nažalost ne mogu odgovoriti. Nisam “baba vračara” već samo pragmatičan inženjer s dugogodišnjim radom na pripremi izgradnje i izgradnji hidroenergetskih objekata, rekao je Gabela prisnaživši riječima kako je HEP sposoban i kompetentan osmisliti i izgraditi novu elektranu.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest