Počelo cvjetanje ambrozije – za neuklanjanje ove biljke propisane visoke kazne

Počelo cvjetanje ambrozije – za neuklanjanje ove biljke propisane
visoke kazne

Počela je sezona cvjetanja ambrozije, opasnog alergena koji muči velik broj Karlovčana. Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, u zraku su se pojavila prva peludna zrnca ove biljke tako da bi alergične osobe mogle početi osjećati tegobe.

Koliko će ambrozija ovog ljeta uzeti maha pokazat će na djelu učinkovitost Mjera za suzbijanje ambrozije na karlovačkom području koje redovito provodi Grad Karlovac. Edukativni program, te kontrole gradskih komunalaca i nadležnih inspektora trebale bi, nadaju se u Gradu, uroditi plodom kao i javni apeli građanima, ustanovama i gospodarstvenicima da na svojim površinama uklone ovu biljku. – Dok se njezinu suzbijanju, stoji u obrazloženju mjera, ne krene sistematski, s dovoljno brojnim i obrazovanim timom, konačno rješenje za uništenje ambrozije neće postojati.

– Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, odnosno komunalni redari primaju  dojave građana, ustanova i drugih, o javnim površinama na kojima raste ambrozija, na dežurni broj telefona 628-222. Upravni odjeli za poljoprivredu primaju dojave građana, ustanova i drugih za uočene poljoprivredne površine zakorovljene ambrozijom na brojeve telefona 628-166 ili 628-172.

Zakonom o biljnom zdravstvu propisana je novčana kazna za pravnu osobu koja na svojim površinama ne uništi korov a posebno ambroziju od 30.000,00 do 50.000 kuna, dok je za odgovornu osobu u pravnoj osobi kazna od 6.000 do 10.000 kuna. Ista kazna čeka i fizičku osobu koja na svojoj površini ne ukloni ovaj opasni korov.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest