Grad Ozalj želi spasiti stare, napuštene škole – Županija ga ignorira

Grad Ozalj želi spasiti stare, napuštene škole – Županija ga
ignorira

Plan ozaljske gradske vlasti da stare, uglavnom devastirane i zapuštene školske zgrade bivših područnih škola obnovi i dovede u funkciju zasad je ostao bez odjeka kod mjerodavnih – države, odnosno Karlovačke županije koja u ime RH upravlja ovim nekretninama. Po riječima gradonačelnice Ozlja Biserke Vranić, Grad Ozalj je još prije vuše od godinu dana Županiji uputio dopis s prijedlogom da se poradi na pitanju ovih škola no nikakav odgovor niti očitovanje u Ozalj nije stiglo .

– Radi se o školama u Svetičkom Hrašću, Loviću Prekrškom, Obrežu Vivodinskom, te Kaštu i Radatovićima na Žumberku. Te škole odavno nemaju đaka a neke od njih su u vrlo lošem derutnom stanju, kazala je Vranić. Kako dodaje, vrijedne nekretnine neumitno propadaju pod zubom vremena i tako u nebo rastu troškovi njihove eventualne obnove.

Grad Ozalj je dobio više upita poduzetnika koji su ozbiljno zainteresirani za ulaganje u ove nekretnine. To je ozaljsku gradsku upravu i nagnalo da pokrenu ovo pitanje no kako nam je kazala gradonačelnica Vranić, frustrira njihovo ignoriranje.

– Nevjerojatno je da praktički u rukama imamo nešto i to korisno ne iskoristimo. To je žalosno jer nam novac propada, rekla je gradonačelnica.

Ako već vlasnik i upravitelj nemaju pojma što bi s nekretninama koje gotovo sigurno više nikada neće biti škole, zainteresirani poduzetnici itekako znaju što bi. Naime, za za staru školu u Obrežu Vivodinskom zainteresirana su dva povratnika iz Njemačke koji bi zgradu obnovili i u njoj pokrenuli obrt. Otkad je ostala bez djece, dio školske zgrade škole u Radatovićima pretvoren je u zavičajni muzej no ostatak zgrade zjapi prazan. Lović Prekrški je pak izvrsna lokacija za održavanje “škole u prirodi” gdje bi djeca mogla dolaziti tijekom cijele godine, dok škola u Svetičkom Hrašću ima takav položaj da bi sigurno privukla investitore zainteresirane za turizam.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest