Odluka o otkazima u Gradskoj upravi krši kolektivni ugovor?

Odluka o otkazima u Gradskoj upravi krši kolektivni ugovor?

Donošenje novog Pravilnika o unutarnjem redu upravnih tijela, kojim 14 djelatnika karlovačke Gradske uprave ostaje neraspoređeno, lako bi moglo upasti u pravnu slijepu ulicu, piše današnje izdanje Novog lista. Naime, gradonačelnik Damir Jelić je jučer objavio kako odluka stupa na snagu 22. kolovoza. Tada istječe 30-dnevni rok kojeg mu je za donošenje nove sistematizacije, poslije prošlomjesečne odluke o smanjenju broja upravnih odjela s 12 na 6, dalo Gradsko vijeće. Problem, međutim, navodi Novi list, proizlazi iz činjenice što je sistematizacija tek jučer data na uvid gradskoj podružnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Ona za očitovanje, prema važećem Kolektivnom ugovoru, ima rok od osam dana. Odluči li Sindikat čekati krajnji rok koji istječe 26. kolovoza, Jelić će se naći u prilično lošoj situaciji – ili će prekršiti odluku Gradskog vijeća ili, pak, Kolektivni ugovor. Neslužbeno se doznaje kako u sindikalnom povjereništvu postoje dvije struje. Prvu zastupa njegov čelnik Dražen Adamić, koji je sklon tome da Sindikat već do petka izda svoje očitovanje i Jelića liši mogućih problema i eventualnih tužbi.

– Nitko ne kaže da moramo čekati osam dana, možemo se mi očitovati već za tri. Mislim da nam nije u interesu da rušimo odluku, već da se sve završi što bezbolnije. Uostalom, naše očitovanje gradonačelnika ne obvezuje da promijeni odluku pa nema smisla ići na nož, rekao je jučer Adamić u kraćem telefonskom razgovoru. Druga sindikalna struja sklonija je, pak, upoznati s novom sistematizacijom svoju središnjicu, izdati negativno očitovanje i čekati do kraja osmodnevnog roka. U tom slučaju, Grad bi se lako mogao suočiti s tužbama onih koji će biti otpušteni.

Među zaposlenicima gradske uprave vlada prilična psihoza, jer točan popis onih koji su na listi još nije poznat. Najavu je zasad primilo prvih sedam ljudi, s kojima je gradonačelnik u utorak obavio razgovor. Većina među njima su ljudi koji se po godinama nalaze najbliže prijevremenoj mirovini, no ima i puno mlađih. Novi list neslužbeno doznaje da je otkaz najavljen i bivšem pročelniku Oliveru Bosancu koji je u magistrat stigao kao čovjek Željka Gojšića, donedavno jednog od moćnijih gradskih HDZ-ovaca koji je u proljeće dao ostavku na stranačke dužnosti i mjesto predsjednika Gradskog vijeća.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest