Pješaci i biciklisti najugroženiji u prometu – kad nastradaju, vrlo su česte tragične posljedice

foto ilustracija

– Pješaci i biciklisti su među najugroženijim skupinama u prometu, a prometne nesreće u kojima oni sudjeluju najčešće imaju tragične posljedice, rečeno je stručnom skupu Sigurnost pješaka i biciklista u prometu.

Tako je samo lani u prometnim nesrećama na cestama Karlovačke županije, po riječima Jure Pavlinića iz PU karlovačke, smrtno stradalo petero pješaka: dvoje na pješačkom prijelazu, dvoje na otvorenom dijelu ceste, a jedan na autocesti nakon što je izašao iz automobila.

U prometnim nesrećama u posljednjih pet godina život je izgubila 91 osoba, od kojih su četrnaestoro bili pješaci, a troje biciklisti. Iako je samo lani smrtno stradalo 20 ljudi, a 97 ih je teško ozlijeđeno, nekima ni to nije dovoljno upozorenje da se pridržavaju zakona i propisa.

– U tri mjeseca ove godine 22 posto više vozača je bilo alkoholizirano nego lani. Ne znam da li više pijemo ili što se događa, ali očito ne idemo u pravom smjeru, upozorio je Pavlinić.

Kako bi se smanjio broj stradalih u prometnim nesrećama nastoji se mijenjati ponašanje sudionika u prometu i raditi na njihovoj edukaciji, te poboljšati prometnu infrastrukturu, ali i tehničku ispravnost vozila. Da je i ovo potonje potrebno pokazuje primjer upravo s ovdašnjih prometnica: od 17 vozila zaustavljenih na autocesti i poslanih na izvanredni tehnički pregled niti jedno ga nije prošlo i isključeni su iz prometa.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest