Dr. Gordana Došen usamljena u prosvjedu protiv novog softvera HZZO-a

Dr. Gordana Došen usamljena u prosvjedu protiv novog softvera
HZZO-a

Dok je većina obiteljskih liječnika u Karlovačkoj županiji bez pogovora prihvatila novi informatički program predložen od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, dr. Gordana Došen pridružila se onim liječnicima koji smatraju da nema potrebe mijenjati softver koji odlično funkcionira i na koji su navikli raditi. Povodom današnje “prosvjedne čajanke za ozdravljenje hrvatskog zdravstva” dr. Došen upoznala je medije s problemima s kojim se suočava ona i njezini kolege.

– Dvjesto kolega ostalo je bez smart kartica za pristup sustavu i to se može dogoditi i meni. Razlog je taj što nisu htjeli prihvatiti novi program nametnut od HZZO-a, kazala je Došen. Naime, softver Lord Primus koji je prije nekoliko godina dobio licencu HZZO-a i kojeg su kao “najboljeg” masovno uzimali liječnici odjedanput se našao na crnoj listi HZZO-a i uzeta mu je licenca. Liječnici ne žele uzimati novi program čije bi mjesečno održavanje kao i dosad plaćali 240 kuna jer smatraju da postojeći odlično radi.

– S Lordom nemamo nikakvih problema i sve radi, međutim, prelazak na novi program sigurno bi prouzročio gubitak kartona cijepljenja a ja kao odgovorna liječnica ne mogu riskirati da ostanem bez podataka bitnih za 800 djece – mojih pacijenata, dodala je dr. Došen koja je već u dva navrata s informatičarima pokušala prebaciti podatke no bez uspjeha.

S druge strane iz HZZO-a se liječnici zastrašuju da ako ne pređu na novi softver mogu ostati bez dijela prihoda. – Dobivamo telefonske prijetnje da će nam smanjiti glavarinu 30 posto što bi nam značajno umanjilo prihode ili mi mogu oduzeti smart karticu preko koje i liječnici imaju zdravstveno osiguranje. Ne znam što će biti, ali nadam se da će liječnici ustrajati, zaključila je dr. Došen.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest