Nadamo se da županove izjave nisu najava razvojne politike

Nadamo se da županove izjave nisu najava razvojne politike

Udruga PCAP International reagira na izjavu župana Karlovačke županije, g. Ivana Vučića povodom puštanja u probni rad HE Lešće. Naime, kako je pisao KAportal, na svečanosti povodom puštanja u probni rad HE Lešće g. Ivan Vučić, župan Karlovačke županije u svojoj izjavi za medije ponudio je i ostale karlovačke rijeke da se na njima izgrade HE po uzoru na HE Lešće.

– PCAP Int. izražava žaljenje zbog izjave gospodina župana  i skreće pažnju javnosti i čelnika Županije na nekoliko bitnih činjenica ovu izjavu iz nekoliko razloga:

1. Izgradnjom HE Lešće nepovratno je uništeno 12,5 km jedinstvenog kanjona rijeke Dobre sa svim njenim geomorfološkim karakteristikama 2. Hidroenergetski potencijal rijeka Dobre, Korane, Mrežnice i Kupe je zanemariv za izgradnju većih protočnih HE i jedino rješenje pri gradnji su akumulacijske HE kojima se uništavaju kanjoni rijeka 3.Ukoliko želimo zaštititi naše rijeke izgradnja akumulacijskih HE na njima ne dolazi u obzir jer trajno narušavaju kulturni krajolik kao i biotop rijeka 4.Ukoliko je jedna od strateških odrednica Karlovačke županije razvoj turizma, puno je prihvatljivije razvijati ga na prirodnim i netaknutim rijekama nego na umjetnim akumulacijskim jezerima HE 5.PCAP Int. i druge ekološke udruge podupiru razvoj malih protočnih HE koje ne nagrđuju okoliš kao i ne uništavaju biljni i životinjski svijet u rijekama. Skrećemo pažnju g. županu i javnosti da je već Prostornim planom Županije karlovačke predviđen niz ovakvih protočnih HE manje snage. Stoga smatramo da izgradnja novih i velikih HE (protočnih ili akumulacijskih) nije prihvatljivo rješenje za rijeke u našoj županiji.

– Nadamo se da je ova izjava župana, g. Vučića, bila izazvana svečanim trenutkom puštanja u probni rad postrojenja HE, a ne stvarnom najavom razvojne politike na polju energetike u našoj županiji, reagira PCAP.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest