Rimski vojnici opet čuvaju stari kameni most na rijeci Tounjčici

Rimski vojnici opet čuvaju stari kameni most na rijeci Tounjčici

Rimski vojnici ponovo čuvaju most preko rijeke Tounjčice. Nakon što su prije nekoliko tjedana pronašli i posljednjeg rimskog vojnika u Općini Tounj jučer su na mostu postavljena dva restaurirana kamena spomenika. Njihovu obnovu u cijelosti je financiralo Ministarstvo kulture, a Općina Tounj postavljanje na izvornu lokaciju. Kako doznajemo od načelnika općine Ivice Sopeka akcija je započela u prijepodnevnim satim, ali ju je nakratko odgodila kiša. – Za postavljanje prva dva restaurirana i zaštićena rimska vojnika na lokaciji kod mosta u Tounju uvjet je bio da postolje na lokaciji bude suho. Obzirom da je u jutarnjim satima padala kiša radove smo odgodili za popodne. Dva vojnika od sada se nalaze na istočnoj strani mosta, a sve se odvijalo nadzorom konzervatora – kazao je za KAportal načelnik Ivica Sopek.

Dvokatni kameni most, jedini je u Hrvatskoj i jedan do rijetkih u svijetu ponos je i zaštitni znaka Tounja, izgrađen na Jozefinskoj cesti iznad rijeke Tounjčice. Prvi kat izgradio je 1775. godine najpoznatiji hrvatskih cestograditelj Vinko Struppi. Godine 1836. mostu je dodan još jedna kat kako bi se ublažila velika strmina, a preuredio ga je major austrijske vojske Josip Kajetan Knežić, također poznati graditelj cesta. Na most su tada postavljena četiri kipa rimskih vojnika sa štitom i kacigom, kako bi podsjećali na staru rimsku cestu koja je povezivala Seniu (Senj) i Sisciu (Sisak). U granatiranju 1943.godine za vrijeme povlačenja partizanka mosta je oštećen, a srušeni su i kipovi.

Potraga za njima trajala je godinama. Prvi je izvađen iz Tounjčice 1992. Drugi je nakon pronalaska restauriran i postavljen ispred Frankopanskog kaštela u Ogulinu, treći je pronađen i izvađen iz Tounjčice u sklopu akcije čišćenja korita rijeke u runju prošle godine. Četvrti kip pronađen je prije nekoliko tjedana.

Zahvaljujući velikoj upornosti djelatnika Općine Tounj  uskoro se očekuje postavljanje i na most preostala dva rimska vojnika. Nedavno pronađeni trenutno je na restauraciji, a očekuje se i povratak četvrtog koji se nalazi u Ogulinu ispred starog grada.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest