Na karlovačkom Zavodu svaki treći nezaposleni bez ikakve kvalifikacije

Na karlovačkom Zavodu svaki treći nezaposleni bez ikakve
kvalifikacije

Od jedanaest tisuća nezaposlenih osoba u evidenciji karlovačkog Zavoda za zapošljavanje čak 37,7 posto je bez završene osnovne škole ili samo sa osnovnom školom. Totalno nekonkurentni na tržištu rada te osobe su osuđene na dugotrajnu nezaposlenost i u slučaju da se i zaposle to je obično vrlo kratkog dana. Ovo je, naime, zaključak s današnje tiskovne konferencije Zavoda na kojoj je predstavljen program cjeloživotnog učenja. Ovaj pojam relativno je nov a obuhvaća učenje u svim životnim dobima, bez obzira na već stečena znanja.

– Cjeloživotno učenje, odnosno neprestano usavršavanje je dobar način da čovjek zadrži posao jer pravilo je da ako dođe do otpuštanja prvi na redu su oni koji nemaju potrebna znanja, vještine i kompetencije. Usavršavanje je bitno za napredovanje u karijeri i naravno veća znanja i vještine garancija su za lakši pronalazak novog posla, rekla je pročelnica Zavoda Ana Pozderac. Kako dodaje, u ovaj segment se uključila i država koja daje sufinancira programe usavršavanja.

Po riječima rukovoditeljice Odsjeka za profesionalno usavršavanje Zavoda Majde Šavor, u prošloj godini je obrazovano 110 osoba, dok je do sada u 2010. u programe edukacije uključeno 145 osoba. Najlakše do posla dolaze zavarivači i zaštitari dok su programi dosad bili usmjereni i na obrazovanje računalnih operatera, zastupnika osiguranja, vozače viličara, sobarice, operatere na CNC strojevima i knjigovođe. U svakom slučaju, programi usavršavanja se prilagođavaju potrebama na tržištu rada.

Od 8. do 15. rujna traje Tjedan cjeloživotnog učenja dok sutra karlovački Zavod ima Otvoreni info dan. Pozivaju se svi zainteresirani da posjete burzu rada od 8 do 14 sati i upoznaju se s mogućnostima zapošljavanja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest