Recesija u punom jeku: Wienerberger Ilovac prekida proizvodnju

Recesija u punom jeku: Wienerberger Ilovac prekida proizvodnju

Najveći regionalni proizvođač opeke, karlovački Wienerberger Ilovac, jučer je počeo s gašenjem peći i višemjesečnim prekidom proizvodnje – piše internetski portal Liderpress. Prema riječima člana Uprave Velimira Gojnića, proizvodnja će najprije biti potpuno zaustavljena u Pogonu 2, a do kraja mjeseca stat će i proizvodnja u Pogonu 3.

Podsjetimo, grupacija Wienerberger od preuzimanja karlovačke ciglane Ilovac sredinom 90-tih godina, u osuvremenjivanje, izgradnju greenfield pogona i robotizaciju uložila je u pogon preko 500 milijuna kuna, čemu treba dodati i znatne investicije uložene u pogon Cetera u Đakovu i posljednju akviziciju, ciglanu u Petrinji.

– Razlog donošenja ove teške odluke je pad tržišta i recesija koja u Hrvatskoj traje duže nego u susjednim zemljama. U ukupnoj proizvodnji udio izvoza nam je oko 30 posto, što se uglavnom odnosi na tržišta BiH, Srbije i Slovenije. Prema sadašnjem planu i predviđenom budžetu za sljedeću godinu, plan je da ponovno krenemo s proizvodnjom tijekom ožujka 2011. godine. Računajući prekid proizvodnje na početku ove godine, Wienerberger Ilovac imao je proizvodnu sezonu od samo pet mjeseci, kazao je Gojnić.  Ipak, u vrijeme mirovanja peći i proizvodnje, u WI neće biti posve pusto, jer će u tom vremenu biti proveden edukacijski ciklus u skladu s internim programom SAP Wienerberger Grupe, a koji se odnosi na implementaciju programa optimiziranja u sektoru nabave rezervnih dijelova, specijalnim naterijala i popravaka.

Taj segment posebno je važan, naglašava Gojnić u razgovoru za Liderpress, radi praćenja stvarnih troškova proizvodnje, u koje spadaju i nabava dijelova i zastoji u proizvodnji zbog kvarova. Naime, svaki dan zastoja u proizvodnji Wienerberger Ilovca donosi gubitak od 40 do 50 tisuća eura. S obzirom da je tvrtka prije šest godina robotizirala svoje pogone, obuka stručnog kadra i na tom važnom segmentu, iako je djelomice već odrađena, također mora dobiti daljnju nadgradnju.   Prije ovog prekida proizvodnje Wienerberger Ilovac smanjio je broj zaposlenih za 14 osoba, od čega je pola otišlo u mirovinu, a pola dobilo otkaze, tako da će ovu godinu završiti s 96 zaposlenih. Nakon preuzimanja karlovačke ciglane, Wienerberger je zapošljavao oko 350 ljudi, a proizvodnja mu se otada utrostručila, a broj zaposlenih sveo na jednu trećinu, što je enormno povećalo produktivnost, ali ni to nije dovoljno u borbi s aktualnom recesijom.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest