Nastavljeno suđenje “zviždaču” u slučaju Bolnice za produženo liječenje

Nastavljeno suđenje “zviždaču” u slučaju Bolnice za produženo
liječenje

Na Općinskom sudu u Karlovcu završeno je suđenje u slučajima Specijalne bolnice za produženo liječenje u Dugoj Resi, dok je drugo, u kojoj ravnateljica Herta Belobrajdić tuži bivšu tajnicu bolnice Mariju Perušić otkazano.

U prvom je postupku okrivljenik Ivan Grgurić, suprug liječnice Majde Grgurić kojeg je za klevetu tužila dr. Višnja Mihalić. On je, naime, u svojoj predstavki Ministarstvu zdravstva iznio tvrdnje o nepravilnostima u radu bolnice te ravnateljicu Hertu Belobrajdić optužio za mobbing nad njegovom suprugom te “da oko sebe okuplja poslušnike i protupravno pribavlja novac kojeg im onda dijeli”. U optužbama se prozvanom našla dr. Mihalić koja je Grgurića tužila za klevetu. Na današnjem suđenju svoj iskaz je dao okrivljenik te su ispitane svjedokinje dr. Majda Grgurić i bivša tajnica bolnice Marija Perušić. Dr. Grgurić tvrdi da je šikaniranje krenulo kad je kolektivu obznanila da je trudna što je, kaže, kod ravnateljice automatski značilo da nema šanse da će dobiti specijalizaciju zbog koje je i došla u dugorešku bolnicu. Marija Perušić svjedočila je da je Višnja Mihalić bila među “podobnicima” te da joj je ravnateljica namještala dežurstva na dane blagdana i vikenda kako bi dobila veći dodatak na plaću. U svom iskazu Perušić je optužila dr. Mihalić da je lažirala sjednicu Stručnog vijeća na kojoj se dodjeljivala specijalizacija, odnosno da je napravljen zapisnik sjednice koja nije održana, a ravnateljicu Belobrajdić da je od nje tražila da falsificira potpis na jednom dokumentu. Zbog toga je, tvrdi i degradirana na mjesto referentice bolnice za zaštitu od požara. Suđenje koje vodi sudac Leon Kovačić bit će nastavljeno u studenom kada će svjedočiti Višnja Mihalić ali i inspektor HZZO-a koji je sačinio revizijski nalaz u kojem se navodno spočitavaju nepravilnosti u radu bolnice.

Kako je kazala Vesna Balenović , najpoznatija hrvatska zviždačica i predsjednica Udruge “Zviždač” koja je u Karlovac danas došla dati podršku okrivljenima, ovo je očiti progon zviždača na karlovačkom sudu. Kaže da je karlovački sud rekorder u progonu zviždača, odnosno ljudi koji su samo htjeli ukazati na nepravilnosti.

– Nema Hrvatske u EU i otvaranja poglavlja 23 dok se pravosuđe koje je najkorumpiranije ovako obračunava s osobama koje ukazuju na nepravilnosti. Te sosobe su jamci ravoja demokratskog društva. Jedno je pitanje, kako su predstavke ministarstvima uopće došle na stol ravnateljice Belobrajdić i tako dovele do sedam sudskih postupaka, zaključila je Balenović.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest