Sindikat karlovačke gradske uprave radio na štetu otpuštenih radnika

Sindikat karlovačke gradske uprave radio na štetu otpuštenih
radnika

Dijeljenje otkaza u karlovačkoj gradskoj upravi, danas bi gradonačelniku Damiru Jeliću bilo makar malo kompliciranije, da u pripremi cijele operacije nije imao saveznika u sindikatu, piše današnji Novi list.

To se može naslutiti iz odluke koju je Povjereništvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, u tišini donijelo još u srpnju dok javnost još uopće nije znala da se u Banjavčićevoj spremaju otkazi. Sindikat na čelu s Draženom Adamićem poslodavcu je tada dao suglasnost na revidiranje Kolektivnog ugovora, koji je na snazi bio od studenog 2007. godine. U njegovom članku 80. dotad je, stajalo kako “službeniku i namješteniku, kojem za ostvarenje uvjeta za starosnu mirovinu nedostaju najviše tri godine života, radni odnos ne može prestati bez osobnog pristanka”. Novi list navodi da je Povjereništvo iz Kolektivnog ugovora jednoglasno pristalo izbaciti spomenuti stavak, čime je izravno naštetilo dijelu službenika koji se danas nalaze na listi za otkaz.

Ovakvom promjenom Kolektivnog ugovora direktno su pogođena najmanje dva trenutno neraspoređena službenika, i to oni koji imaju 63 godine života, ali nemaju dovoljno staža za odlazak u mirovinu. Još nekolicina s liste ima dovoljno godina staža za prijevremeno umirovljenje, ali bi u slučaju da Kolektivni ugovor nije izmijenjen mogli iskoristiti pravo raditi do 65. godine života.

Riječki dnevnik navodi kako pristanak na izmjenu Kolektivnog ugovora nije jedini ustupak kojeg je, u pripremi procesa smanjenja broja zaposlenih, Povjereništvo Sindikata učinilo gradonačelniku. Slično je postupilo krajem prošlog mjeseca, kada mu je Jelić dao na mišljenje novu sistematizaciju radnih mjesta. Sindikat je mogao iskoristiti pravo da se s očitovanjem pričeka osam dana, što bi poslodavca odvelo u kršenje Kolektivnog ugovora ili odluke Gradskog vijeća, a otpuštenima dalo temelj za tužbe. Umjesto toga, gradonačelnika su lišili suvišnih briga tako da je mišjenje bilo predano već za dva dana.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest