Može li karlovačko gospodarstvo do dijela NATO-vog “kolača”?

Može li karlovačko gospodarstvo do dijela NATO-vog “kolača”?

Zoja Crnečki, v.d. direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore danas je članove Gospodarskog vijeća Karlovačke županije, u kojem sjede vodeći lokalni poduzetnici, upoznala s mogućnostima apliciranja na natječaje NATO saveza.

– Članstvo u NATO-u ima brojne sigurnosne i političke prednosti, a sada je vrijeme da počnemo osjećati i one gospodarske. Mogućnosti su ogromne, a novac koji se tamo vrti je još i veći – ispričala je Crnečki i nadodala kako je tvrtkama sa svojim proizvodima i uslugama bitno što prije ući u baze NATO-vih agencija, kako bi mogle konkurirati na natječajima.

Najveći prostor otvara se u Afganistanu, gdje je Hrvatska postala jedna od šest zemalja koje su ušle na to tržište.

– Tamo je sada kao u 15. stoljeću. Nema kanalizacije, nema vode, nema tvornica, jedino što imaju su rude, voće i povrće. Vjerujem da, kad se tamo jednom uđe, da se može napraviti dobar posao – ispričala je Crnečki.

No da stvari po pitanju rada za NATO u praksi ipak izgledaju malo manje jednostavne, svojim je iskustvom posvjedočio Željko Pavlin iz HS Produkta.

– To nije nimalo jednostavan posao, jer NATO ima nepisano pravilo da gospodarstvo neke države može dobiti onoliko poslova koliko ta država sama ulaže sredstava u NATO. Hrvatska u ukupnom proračunu NATO-a sudjeluje s 0,26 posto. No pozitivna stvar je ta što nas cijela priča oko NATO-a tjera na pribavljanje brojnih certifikata, s kojima onda možemo u posao ući zajedno s nekim od velikih igrača, inozemnih strateških partnera – rekao je Pavlin.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest