“U vrtlogu novinarstva” – pola stoljeća rada sažeto u novoj knjizi Zdravka Švegara

“U vrtlogu novinarstva” – pola stoljeća rada sažeto u novoj knjizi
Zdravka Švegara

Kroničar karlovačkog sporta i novinarska legenda iz grada na četiri rijeke Zdravko Švegar večeras je u prepunoj dvorani Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić predstavio svoju najnoviju knjigu – “U vrtlogu novinarstva”.

Nova knjiga, međutim, nije kronika karlovačkog sporta kakvim nas je neumorni novinarski entuzijast u više navrata oduševljavao, već se u njoj osvrnuo na pola stoljeća svog novinarskog rada. Kako je rekao na današnjem predstavljanju, “U vrtlogu novinarstva” trebala je biti barem duplo deblja knjiga po broju stranica, ali zbog bolesti koja ga je zadesila nije mogao ostvariti ono što je naumio pa ju je skratio na najmanju moguću mjeru. O Švegarovom novinarskom radu govorili su Ružica Cigler, novinarka i urednica Večernjeg lista u kojem je Švegar proveo najveći dio svoje karijere, zamjenik karlovačkog gradonačelnika Dubravko Delić te predsjednik Zbora sportskih novinara Hrvatske Jura Ozmec. Kolegica Cigler prisjetila se Švegara kao izuzetno pedantnog novinara i pravednog urednika koji se znao naljutiti na mlađe kolege koji su u svojim tekstovima nešto pogriješili. No nikad nije uslijedila stroga sankcija niti je ljutnju prenosio na ostale članove redakcije.

Švegar se pak prisjetio kako je 1973. godine u Karlovcu osnivao dopisništvo Večernjeg lista i kako se taj list u tadašnjem karlovačkom kotaru prodavao u današnje vrijeme nevjerojatnih 12 tisuća primjeraka. Doajen karlovačkog novinarstva spomenuo je i opaske čitatelja KAportala koji su u tekstu kojom smo najavili predstavljanje knjige zamijetili kako je slika na naslovnici knjige stara barem četrdesetak godina. Kako je rekao, fotografija na kojoj drži stari telefon snimljena je početkom sedamdesetih godina. Snimila ju je njegova supruga koja mu je tada još bila djevojka. Zbog toga mu je, dodaje Švegar, posebno draga pa je zaslužila naslovnicu. U svakom slučaju, vrijedni uradak iz majstorske radionice Zdravka Švegara vrijedi nabaviti i kroz zanimljivo štivo zaviriti u prošlost novinarske struke u Karlovcu ali i brojne društvene događaje koje je pisac kroz svoje tekstove opisivao.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest