Slučaj “benzinska na Rakovcu” – za žalbe građana kojima se širi pod prozore “prošao vlak”

Slučaj “benzinska na Rakovcu” – za žalbe građana kojima se širi pod
prozore “prošao vlak”

Najavljeno proširenje benzinske pumpe INA-e na Rakovcu za koju je Grad Karlovac izdao dozvole bez javnog uvida za građane stambene zgrade u Tuškanovoj kojima se ovaj objekt nalazi pod prozorima je gotova stvar, a građani se, da upotrijebimo frazu,  još “mogu žaliti samo upravi vodovoda”. Podsjetimo, o ovoj smo temi pisali prije nekoliko mjeseci a sada je ponovno aktualizirana na jučerašnjoj javnoj tribini održanoj u okviru obilježavanja Tjedna sudjelovanja građana u organizaciji Centra za civilne inicijative (CCI).

Građani Rakovca očito su i dalje u većoj mjeri nezainteresirani za probleme u svojoj gradskoj četvrti osim ako ih se neposredno ne tiču kao što je slučaj s benzinskom postajom na “brzoj cesti” tako da se na tribinu odazvalo tek pet, šest osoba. No oni koji su došli imali su priliku sudjelovati u zanimljivoj raspravi na kojoj je gostovala Gordana Tandarić iz gradskog Odjela za prostorno uređenje. Kako je kazala, proširenje INA-ine benzinske pumpe je u skladu sa svim zakonskim propisima te nije bilo nikakvih elemenata koji bi spriječili da se izda građevinska dozvola za novi objekt. Tako ostaje evidentno da će investitor – INA ići u ovaj projekt samo je pitanje vremena kada. Građanima koji imaju primjedbe primjerice na buku ili neki drugi oblik zagađenja mogu se žaliti sanitarnoj inspekciji koja je nadležna u ovom slučaju. Nataša Seksan Starešina koja živi u Tuškanovoj navodi niz elementata zbog čega ovaj objekt nikako ne bi smio biti u stambenoj zoni, svega par metara od stambene zgrade.

– Građani trpe niz štetnih utjecaja koji će biti još gori kad pumpa dođe tik pod prozore. To su buka od kamiona, bacanja plinskih boca, svjetlost, a da ne govorimo da je pumpa u noćnim satima skupljalište mladih koji valjda zbog nedostatka mjesta za izlazak tamo dolaze, kazala je Seksan Starešina. Kako dodaje, od trideset sličnih objekata koji su fotografirani na INA-noj web stranici niti jedna se na nalazi u stambenoj zoni pa je pitanje kako je Grad to dozvolio a da se građani ne pitaju.

– Ako vas nešto zakonski ne obavezuje ne znači da se ne mogu konzultirati građani jer to je svrha sudjelovanja građana u radu lokalne samouprave. Ovdje je očito da nije postojala prava volja da se građani obavijeste, rekao je Milan Medić iz CCI. Kako je i sama Gordana Tandarić rekla “prošao vlak” u ovom slučaju, stanarima Tuškanove jedino može ostati za utjehu da novi objekt neće imati prodaju plina pa u noćnim satima više neće “lupati boce”. Nadalje, predložit će se Gradu da kad se već nije mogao zauzeti za stanare kod davanja dozvola da INA-i predloži da ograniči radno vrijeme od 7 – 22 što bi vjerojatno bila – misija nemoguće.

KAportal.hr

Nataša Seksan Starešina

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest