Od 25 kandidiranih projekata prekogranične suradnje, novac EU dobila samo pet, od toga dva iz Ozlja

Od 25 kandidiranih projekata prekogranične suradnje, novac EU
dobila samo pet, od toga dva iz Ozlja

Dobra suradnja sa susjedima s one strane granice jedan je od temeljnih postulata za ulazak u Europsku uniju ali i dobar način namicanja bespovratnog europskog novca u takozvanim projektima prekogranične suradnje. Međutim, od ukupno 25 programa koje je Karlovačka županija u zadnjih pet godina kandidirala na programe CARDS, PHARE, INTERREG i IPA-CBC a koji su i osmišljeni kako bi više država zajednički radilo na njima, europski novac stigao je za samo pet projekata.

Zanimljivo, od tih pet čak dva su namijenjena malenom Ozlju, odnosno njihovom Komunalnom poduzeću, jedan županijskom Centru za poduzetništvo, te po jedan Karlovačkoj županiji i Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić. Po objašnjenju pročelnice županijskog Upravnog odjela za europske integracije i regionalnu suradnju Eve Marie Sobotik Pavan ovdje se radi samo o projektima prekogranične suradnje na kojem je sudjelovao i Upravni odjel u zadnjih pet godina dok je, napominje Pavan UO pružao savjetodavne i konzultantske usluge u brojnim projektima ostalih odjela i javnih institucija.

Bit će bolje - pročelnica Sobotik Pavan

Bilo kako bilo, evidentno je da kaskamo upravo u segmentu gdje Europa najviše voli dati novac. Projekti koji su dosad “izvisili”, a radi se i o medijski prilično eksponiranima poput “NOMAD-a”, “Ivaninom kućom bajke u Ogulinu”, “Biciklistima bez granica” i sanaciji odlagališta Sodol kod OGulina, imat će, dodaje Sobotik Pavan, ponovno priliku da se kandidiraju.

– Namijenjena sredstva bila su do sada dosta ograničena a konkurencija s drugim županijama uistinu velika, tako da dosta projekata nije odobreno za sufinanciranje. To, međutim, nije prepreka da se ti isti projekti nanovo kandidiraju u sljedećim natječajima, kada se očekuju i veća sredstva, kazala je pročelnica Sobotik Pavan.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest