Razvojna agencija zamišljena na protueuropskim načelima

Razvojna agencija zamišljena na protueuropskim načelima

Grad Ozalj po svemu sudeći bit će zasad jedina jedinica lokalne samouprave koja neće pristupiti u Razvojnu agenciju Karlovačke županije. Kako je za KAportal kazala gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić, nije protiv udruživanja u projeke koji donose novac, no po načinu razmišljanja ovaj nije takav.

– Stav županijskih čelnika je “tko ne bude u Agenciji neće moći kandidirati projekte”, To ne samo da je protiv svih europskih načela već je i protuzakonit, kazala je Vranić dodavši kako je to svojevrsna ucjena. Kako kaže, imamo pravo samostalno osmišljavati i kandidirati projekte i sami odgovaramo za njihov uspjeh ili neuspjeh, dodaje. Naime, od ukupno 25 projekata prekogranične suradnje kao što smo pisali, europski novac su dobila samo pet od čega su dva namijenjena ozaljskom komunalnom poduzeću. To su, kaže Vranić, projekti koje je Ozalj osmislio sa susjednim općinama Kamanje i Žakanje te sa slovenskim susjedima a Europa ih je prepoznala.

– Nismo zadovoljni radom Upravnog odjela za europ. integracije niti Poduzetničkim centrom, Razvojnim centrom i kako su se već zvale te ustanvoe, pa zbog čega bi vjerovali da će nova Razvojna agencija biti prava. Svaki put kad smo nešto tražili od Karlovačke županije rekli su nam “ako niste područje od posebne državne skrbi nemate što tražiti”. Izgleda da od samog početka Razvojna agencije ide u pogrešnom smjeru gdje je važnije uhljebiti kadrove nego raditi posao, nastavlja Vranić. Vranić. U Gradu Ozlju smatraju da će preko malih projekata s ulaskom u EU moći doći do onih velikih, poput izgradnje kanalizacijskog sustava kakvu je, primjerice, s 30 milijuna eura EU financirala u Metlici. U svojim projektima, kaže Vranić, onda će moći i sami angažirati stručne osobe za što im ne treba “filter” na županijskom nivou koji će određivati tko šta smije i može.

KAportal.hr 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest