Karlovac, po Razvojnom forumu, “ekonomski najefikasniji veliki grad”

Karlovac, po Razvojnom forumu, “ekonomski najefikasniji veliki
grad”

Zanimljive podatke javnosti je predstavio Razvojni forum Zagreb, a riječ je o rezultatima temeljitog istraživanja ekonomske efikasnosti hrvatskih gradova.

Razvojni forum Zagreb osnovan je 1992. godine s ciljem unaprijeđenja poduzetništva, menadžmenta, organizacije, rasta i razvoja pojedinih trgovačkih društava i jedinica lokalne i regionalne samouprave. Forum okuplja 30-ak istaknutih znanstvenika, uspješnih stručnjaka, menadžere za različita područja od kojih formira timove, ovisno o zahtijevu i potrebama konkretnog poduzeća ili lokalne samouprave.

Samo djelić ukupne slike

Večernji list donosi rezultate ovog istraživanja, koji su pohvalni i za naš grad. Svakako, treba naglasiti kako nije riječ o ukupnoj razvijenosti grada, već o pet konkretnih indikatora ekonomske efikasnosti, koja je tek jedan od dijelova ukupne slike. Indikatori o kojima je riječ su efikasnost poslovnih sredstava, usmjerenost izvozu, profitabilnost, proizvodnost rada i investicija u dugotrajnu imovinu. Prema rezultatima istraživanja, ekonomski najefikasniji grad u Hrvatskoj je istarski gradić Vodnjan, koji je 37,5% iznad hrvatskog prosjeka. U konkurenciji velikih gradova (iznad 45 tisuća stanovnika) na prvom mjestu je, pak, u prošloj godini bio upravo Karlovac, s 37,1% iznad prosjeka za Republiku Hrvatsku.

Promatrano šire vremensko razdoblje, od 2004. godine, Karlovac se nalazi na trećem mjestu u konkurenciji gradova većih od 45 tisuća stanovnika, iza Zagreba i Zadra. Prilično neočekivano, u tom segmentu Karlovac je tijesno ispred Rijeke, Varaždina i Pule, a nešto očekivanije je bitno ispred Osijeka i Slavonskog Broda. Slavonija, naime, ima uvjerljivo najlošije rezultate u gotovo svim segmentima ovog istraživanja (po regijama najbolje stoji Istra).

Ogulin najlošiji

U tom širem razdoblju ima i loših vijesti za Karlovačku županiju, jer u kategoriji gradova od 15 do 45 tisuća stanovnika (ujedno i najvećoj) najlošije rezultate od svih ispitanih gradova ima Ogulin.

Na ove rezultate možemo gledati dvojako. Sa zadovoljstvom što naš grad odlično stoji, ali i s velikim nezadovoljstvom u kakvoj je situaciji cijela država. Uz pohvalu činjenici da se očito ipak ponešto radi i da ipak ima truda oko karlovačke ekonomije, ostaje još čvršća činjenica kako je cjelokupno hrvatsko gospodarstvo u ogromnim problemima i katastrofalnom stanju.

KAportal.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest