Zbog najavljene cijene grijanja sve više građana razmišlja o piljenju radijatora

Zbog najavljene cijene grijanja sve više građana razmišlja o
piljenju radijatora

Najavljeno povećanje cijene grijanja ako se još u sezoni grijanja usvoji novi Zakon o toplinarstvu moglo bi uzrokovati ogroman udar na ionako prazne novčanike građana Karlovca i praktički neke korisnike svesti na prosjački štap.

Naime, karlovačka “Toplana” ponovno je uputila zahtjev za povećanjem grijanja za 24,5 posto što bi realno značilo puno veće cijene jer bi usporedo s povećanjem cijene grijanja po “kvadratu” stigao i obračun po potrošnji. Po jednostavnoj računici, ako se uzme u obzir da bi paušalni tijekom ljeta bio svega 100 kuna (nije isključeno da će biti i puno viši), dolazimo do podatka da bi vlasnik stana od 50 kvadrata koji sada ima račun od 339 kuna ove zime mogao plaćati cijenu grijanja čak 650 kuna. Stoga brojni građani razmišljaju kako da se čak isključe iz sustava karlovačke “Toplane” i pređu na grijanje na struju no to, međutim, nije tako jednostavno. Kako nam je objasnio direktor “Toplane” Denis Janžetić, to je zahvat koji ovisi o položaju stana u stambenoj zgradi i niz drugih stvari tako da o prostom “piljenju radijatora” i potom neplaćanju računa – nema govora.

– “Toplana” odgovara za sustav do ulaza u toplinsku podstanicu, a nadalje je sve na suvlasnicima zgrada. Da bi se netko odvojio iz sustava, potrebni su potpisi svih suvlasnika, dok je potrebno odraditi i tehnički dio izdvajanja iz sustava da se ne naruši opskrba grijanja drugih stanara, rekao je Janžetić. Prevedeno, to znači da ovaj zahvat može biti prilično težak za kućni budžet. Ostaje pitanje zašto bi se netko uopće isključivao iz sustava centralnog grijanja. Još uvijek velik broj korisnika smatra da nema adekvatno grijanje, posebno ne po cijeni koju plaća. Naime, sustav je star i dotrajao, toplinske podstanice u brojnim zgradama su u lošem stanju dok ih neke zgrade, primjerice deseterokatnica u ulici Izidora Kršnjavog na Rakovcu niti nemaju. Stanarima na gornjim katovima radijatori praktički služe tek kao ukras jer temperatura u njima nije dovoljna da se osuši veš a kamoli zagrije stan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest