Novi GUP: Toplana seli na Drežnik, industrija ostaje na Baniji

Novi GUP: Toplana seli na Drežnik, industrija ostaje na Baniji

Gotovo posve popunjena gradska vijećnica pokazuje koliko je veliki interes za izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Karlovca koje se danas prvi put na ovaj način predstavljaju javnosti. Po riječima dogradonačelnice Marine Kolaković, novi GUP je bio potreban iz niza razloga, kako bi se potakao održivi razvoj grada, poduzetništva i industrije koja je zbog krize u tešoj situaciji i gradnja potrebne infrastrukture kako bi svi živjeli ljepše i udobnije. – Kad je u srpnju 2007. godine donesen GUP istodobno je na snagu stupio i novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji, rekao je Vladimir Petrović iz ADF-a, tvrtke koja je izgradila ovaj dokument. Dodaje kako su bitne izmjene u revidiranju prometnog sustava Grada a koje ipak nisu smanjile kvalitetu prometovanja.

Od bitnijih izmjena valja napomeniti gospodarsku djelatnost u Gradskoj četvrti Banija. U prvotnom GUP-u Banija je zamišljena kao četvrt s poslovnim djelatnošču ali bez teške industrije. Zbog, objasnili su izrađivači GUP-a, primjerice Žitoproizvoda i HS Produkta koji nemaju potrebna sredstva da s Banije izmjeste proizvodne pogone, bilo je potrebno mijenjati Plan.

Zanimljivo, po novom GUP-u predviđena je i nova lokacija za karlovačku gradsku toplanu. Iz razloga “nemogućnosti korištenja alternativnih goriva” buduća lokacija toplane bit će naselje Drežnik. Novi GUP regulira i djelatnost na desnoj obali Korane, gospodarsku zonu u Selcu, budući čvor na autocesti, gradska groblja i drugo. Građani svakodnevno do kraja listopada mogu pogledati novi GUP, dok se o njemu mogu informirati na i web stranicama Grada Karlovca – www.karlovac.hr.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest