Za pokušaj ubojstva policajca, Oskoruš osuđen na četiri godine zatvora

Za pokušaj ubojstva policajca, Oskoruš osuđen na četiri godine
zatvora

Nepravomoćnom presudom od četiri godine zatvora na Županijskom sudu u Karlovcu danas je osuđen 19-godišnji Goran Oskoruš iz Plaškog kojeg se tereti da je 9. srpnja ove godine na ulazu u dvorište obiteljske kuće u kojoj boravi mačetom pokušao ubiti policajca Danijela Božičevića. Napad na policajca dogodio se kad je kuća u kojoj je ovaj mlađi punoljetnik bio s roditeljima bila opkoljena od policije koji su pristigli po nalogu Županijskog suda za pretragu kuće i uhićenje Oskoruša po izdanoj tjeralici.

Sud je utvrdio da je Oskoruš pri pokušaju bijega uzeo mačetu kako bi si “prokrčio” prolaz pri bijegu. Kad je otvorio vrata, s druge strane je bio policajac, zamahnuo mu je prema glavi a samo zbog spretnosti službene osobe izostao je krvavi epilog. Sud je vjeru poklonio iskazu policajca Božičevića i njegovim kolegama koji su bili na izvršenju uhićenja. Oskoruš je tada u dvorištu bacio mačetu i pobjegao u kuću u kojoj je kroz prozor pobjegao u polje. Policija ga je tražila deset dana a pronašla ga je tek kad se sam predao.

Branitelj Mario Jutt u svojoj je završnoj riječi iznio tezu da nema govora o pokušaju ubojstva, te da je mladić mačetu uzeo, po tvrdnjama svjedoka – oca i majke kako bi  nasjekao trešćica da skuha kavu. Mladić tvrdi da je mačetu bacio čim je vidio policajca koji se, po njegovim riječima, nije nalazio odmah na vratima već desetak metara dalje. Jutt smatra da je pokušaj ubojstva izmišljen jer je policija ovaj zadatak nije obavila dovoljno stručno pa kaže kako su policajci, da bi opravdali svoju nesposobnost i kako im je pobjegao 19-godišnjak krhke građe, izmislili događaj o pokušaju ubojstva.

– Oskoruš i njegova obitelj nisu znali da je kuću opkolila policija a da su i znali sigurno bi netko od njih izašao i vidio je li put za bijeg slobodan. Nije bilo namjere da počini kazneno djelo za kojeg se tereti jer nije logično da bi okrivljeni s mačetom u ruci mogao probiti prolaz u bijegu, posebno ako zna da je kuća opkoljena obučenim i naoružanim policajcima, rekao je Jutt.  Branitelj prigovara Sudu što kao dokazni prijedlog nije prihvatio provođenje rekonstrukcije kao i što nije pozvao svjedoka Zdenka Hudorovića, poznanika obitelji koji je bio u kući u vrijeme spornog događaja.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao Ante Ujević, zaključilo je da vjeru ne može povjeriti iskazima oca i majke koji se prema sinu odnose zaštitnički, čak više nego sam optuženik. Oni su, naime, govorili kako su ga policajci na nehuman način zaskočili i gurali, te vikali mu “Jebem ti majku cigansku”. Ujević je pak u obrazloženju presude kazao da je ovo specifičan trenutak na vratima u kojem je mladić iznenađen prisustvom policajca zamahnuo mačetom i zaista počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Sudac se osvrnuo i na prijašnje ponašanje Oskoruša. Poznato je da je bio osumnjičen za razbojstvo u Banja Luci u kojem je život izgubio starac Ivo Bartulović. Tada je prošao s odgojnom mjerom od koje se nekoliko godina izvlačio bježući pred policijom. Njegov brat Ivica Cindrić u tom je slučaju dobio pet godina zatvora kao i Niko Batljan – Riža po kojem je i ova kriminalna skupina dobila naziv Rižina banda.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest