Bunt u Šumarskoj – djelatnici i učenici protiv uništavanja arboretuma

Bunt u Šumarskoj – djelatnici i učenici protiv uništavanja
arboretuma

“Smišljenim naglašavanjem krajolika mogu se istaknuti osobitosti suvremenog grada kao i slikovitost prostora što i danas želimo pružiti građanima”. Ovo je dio predgovora knjige “Karlovački parkovi” kojeg je spretno sročio gradonačelnik Damir Jelić. Upravo su njegovim riječima djelatnici i učenici Šumarske škole Karlovac započeli apel za spas arboretuma njihove škole koji će, s planom izgradnje nove prometnice koja je u planu, biti uništen.

Gospodine gradonačelniče. Pomozite nama i našem gradu! Vi ste možda jedina osoba koja nam može pomoći. Mislimo da netko tko je napisao ovako ekološki osviješten predgovor knjizi ne može podržati gradnju ceste i uništavanje neprocjenjivih vrijednosti koje su generacije učenika i profesora ove škole stvarale dugi niz godina te da se lokacija ceste premjesti na drugu lokaciju, stoji u dopisu školaraca. Kako napominjeu, izgradnja ceste zahtijevala bi sječu najmanje stotinjak stabala različitih vrsta drveća i grmlja čije su sadnice nabavljane diljem bivše Jugoslavije i današnje Republike Hrvatske. Arboretum bi izgubio edukativnu, rekreativnu i estetsku funkciju škole. Važno je napomenuti da izgradnja ceste neće uništiti drveće samo na trasi ceste. Gradilište koje će se stvoriti pri izgradnji uništit će puno veći prostor zelene površine. Izgradnja kolektora koja je trenutno u tijeku primjer je što gradilište čini arboretumu s tim da je to trebao biti mali zahvat.+ Učenici smatraju da je plan izgradnje ceste u prostoru arboretuma posljedica neznanja i nemara, a sumnjaju da se možda radi i o nečijim skrivenim interesima.

– Mi, kao djelatnici ove škole, koji tu živimo i radimo sa svojim učenicima i kojima je naš arboretum zelena učionica moramo se oglasiti jednim velikim “ne”, navode. Jer, dodaju u apelu, ne smiju preko noći uništiti nešto što su nam prethodnici ostavili za buduće naraštaje, jer netko ne razmišlja kako će uništavanje arboretuma uništiti vjerodostojnost naše škole, jer stablo koje je jednom posječeno nikada više neće narasti, jer je netko zaboravio kako će cesta utjecati na okoliš, jer je netko zaboravio kako će buka prometnice utjecati na nastavne procese, jer netko ne razmišlja o sigurnosti djece, jer – alternativa ipak postoji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest