Vozači oprez – danas započinje četverodnevna policijska “racija” na alkohol

Vozači oprez – danas započinje četverodnevna policijska “racija” na
alkohol

U dane Martinja, počevši od danas pa do nedjelje, djelatnici PU karlovačke usmjerit će se, kako kažu, na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola, zbog čega će na teren poslati za to dovoljan broj ljudi i svu raspoloživu tehniku.

– Nadzor vozača vršit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti velik broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. U ove ciljane aktivnosti bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine) – poručili su vozačima iz PU karlovačke.

Prošle godine usličnoj akciji na području Republike Hrvatske kontrolirani je čak 25 889 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola je zatečeno 1 894 vozača, a 23 vozača zatečena su kako upravljaju vozilom pod utjecajem droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 522 vozača, skupini od 18 do 24 godine – 517 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 g/kg.

– Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci 2010. godine, vozači pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 4 939 prometnih nesreća, od čega 87 prometnih nesreća s poginulim osobama, 1 966 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama  i 2 886 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 92 osobe, 628 je zadobilo teške, a 2 297 lake tjelesne ozljede.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest