Vukelićeva osveta: Smanjio plaće djelatnicima VSOA-e jer su ga prijavili USKOK-u

Vukelićeva osveta: Smanjio plaće djelatnicima VSOA-e jer su ga
prijavili USKOK-u

Djelatnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) sa zakašnjenjem od nekoliko dana primili su umanjene plaće za listopad. Posljedica manjih plaća odluka je sa zatvorenog dijela sjednice Vlade od 2. rujna o izmjenama Pravilnika o plaćama u VSOA-i, koje je predložio ministar obrane Branko Vukelić, objavio je Jutarnji.hr.

Izvori bliski MORH-u, doznaje Jutarnji.hr, uvjereni su da je u pitanju odmazda nadležnog ministra prema sigurnosnoj agenciji čiji je šef, general pukovnik Darko Grdić, daleko odmaknuo s istragama o nezakonitostima u tome važnome ministarstvu. Neslužbeno se čuje da je VSOA Državnom odvjetništvu i USKOK-u dostavila šest ili sedam prijava, a na još nekoliko se intenzivno radi. Tražio zaštitu

Kao što smo nedavno pisali, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Darko Grdić, sredinom listopada, na sastanku s vrhovnim zapovjednikom, predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, u nazočnosti 28 generala neizravno je zatražio potporu i zaštitu u borbi protiv kriminala i korupcije u MORH-u.

Grdić je Josipoviću tada najavio da će VSOA glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i šefu USKOK-a, Dinku Cvitanu, uskoro predati nekoliko kaznenih prijava koje se odnose na nezakonitosti u MORH-u.

Nagađalo se da je među istragama koje je provodila VSOA bila i gradnja objekata MORH-a na Malom Lošinju gdje su u bespravnu gradnju apartmana i “ljetne rezidencije” načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala Josipa Lucića, utrošeni milijuni i milijuni kuna. Također su se istraživale i nepravilnosti u javnoj nabavi.

U medijima se spominjalo i ime Branka Vukelića te milijunske isplate koje je odobrio nekim PR agencijama bliskim Ratku Mačeku, bivšem Sanaderovu glasnogovorniku.

Izvori Jutarnjeg lista tvrde da je odluka o izmjenama Pravilnika o plaćama u VSOA-i donesena na prijedlog ministra Branka Vukelića, a da o svemu prije nije raspravljalo niti jedno koordinacijsko ili strukovno tijelo sustava nacionalne sigurnosti. Vladin Ured za odnose s javnošću nije se o tome očitovao. Istodobno nisu smanjeni dodaci na plaće koje primaju drugi segmenti obavještajne zajednice u Hrvatskoj, što jasno pokazuje da Vukelićev zahtjev Vladi nema uporište.

Iz izvora bliskih VSOA-i može se čuti da je ministar Vukelić, uz čije se ime u posljednje vrijeme spominje sve više afera, izmjenama Pravilnika o plaćama zapravo podmetnuo premijerki Kosor. Prema tim izvorima, Vukelić se nadao da će manje plaće u VSOA-i otupiti oštricu rada na istragama koje provodi ta agencija. Naime, premijerka Kosor tu je odluku odobrila i potpisala, vjerujući kako je ona usuglašena sa stručnim tijelima.

Iz MORH-a su odgovorili da su plaće smanjene, ali nisu je li poštovana procedura. “Navedena je odluka u duhu provedbe antirecesijskih mjera i ušteda. S obzirom na to da je to klasificirani podatak, sukladno Zakonu o tajnosti, ne možemo je komentirati”, stoji u odgovoru.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest