“Zelenilo” Korzo ukrasilo borom odrezanim u Primorskoj ulici

“Zelenilo” Korzo ukrasilo borom odrezanim u Primorskoj ulici

Rezanje bora na Dubovcu ispred zgrade u Primorskoj 55 za potrebe novogodišnjeg  ukrašavanja Korza, izazvao je tijekom jučerašnjeg dana negodovanje dijela tamošnjih stanara.

Posebno su ogorčeni što je na lokalnim stranicama dnevnih novina uz sliku stabla s Dubovca postavljenog na Korzu objavljeno da je riječ o dobrovoljnoj donaciji građana. “Kako građani uopće mogu donirati živo drvo s javne površine…”, “pitajte u Zelenilu jesu li nas pitali  želimo li da nam ispred zgrade odrežu stablo koje nam je radilo hlad u ljeto i uljepšavalo okoliš…”,  “ovo je devastacija prirode usred grada…”, “da je to učinila nepoznata osoba, svi bi to osudili kao vandalizam…” Ovim je riječima svoj bijes iskazivao dio ogorčenih stanara Primorske iskazujući nevjericu da se takvo što uopće može dogoditi. Tragom njihovih upita i ogorčenja, provjerili smo u Zelenilu istinitost navoda i na više pitanja dobili škrti odgovor koji sugerira da su radnici Zelenila samo došli obaviti posao, ali inicijativa za rušenje bora nije došla od njih.

“Radnici Zelenila d.o.o. iz Karlovca izvršili su rušenje bora u Primorskoj ul. kod  kbr. 55 na zahtjev predsjednice Gradske četvrti Dubovac, a koji se nalazio na javnoj zelenoj površini.” – odgovorili su iz Zelenila i skinuli sa sebe odgovornost za moguće devastiranje okoliša.

Predsjednica Gradske četvrti Dubovac Slavica Justament nam je priznala da je ona ta koja je u ime četvrti Zelenilu prijavila da bi trebalo odrezati drvo, ali, kako tvrdi, ne na svoju ruku. “U gradskoj četvrti smo još ovo ljeto s predstavnicima stanara iz Primorske 53 i 55 dogovorili rušenje borova oko zgrade, prije svega jer su njihove grane smetale kamionima Čistoće i svim većim vozilima koja su se tamo kretala” – rekla nam je Justament, tvrdeći kako je tamošnjim stanarima zapravo donijela korist.

Naime, kako kaže, uklanjanje navodno neželjenih stabala mimo planiranog Zelenilo inače naplaćuje iz pričuve zgrade i nakon odluke da se borovi uklone, dogovoreno je da će se borovi pokloniti u blagdansko vrijeme da ukrase gradske trgove, pa će onda to Zelenilo to i učiniti besplatno. Ipak, čini se da je dobar dio stanara kategorički protiv takvog rješenja s obzirom da su jučer ujutro, kad su se radnici Zelenila ponovno pojavili s motornim pilama u Primorskoj, spriječili da tamo bilo što rade. Navodno je među njima bila i predstavnica stanara Vesna Zaborski do koje tijekom dana nismo uspjeli stupiti u kontakt da nam potvrdi ili demantira te navode.

Panj pokazuje da je stablo bilo zdravo

Iz “Zelenila” su poručili da jučer ujutro radnici “Zelenila” nisu trebali rušiti druga stabla, već su “došli očistiti ostatke srušenog bora”. Što god im bila namjera, vratili su se u firmu neobavljena posla, otjerani iz Primorske ulice.

Kad smo sa svim tim momentima upoznali Slavicu Justament rekla je da se očito predstavnici stanar nisu usaglasili sa svim stanarima. “Htjeli smo se u dobroj namjeri riješiti stabala koja su smetala i usput  napraviti dobru stvar da se iskoriste za ukrašavanje grada” – rekla nam je Justament dodajući da će Zelenilo u proljeće posaditi primjerenija stabla uz zgrade u Primorskoj 53 i 55. Ipak, na kraju ostaje opravdano pitanje dijela ogorčenih stanara što to ima dobro u uklanjanju višedesetljetnog zdravog stabla iz urbanizirane sredine da kratkotrajno ukrasi glavni trg i bude  bačeno u smeće par tjedana kasnije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest