Novi izazov karlovačkog maratonca – trčanje u snijegu i ledu Antarktika

Novi izazov karlovačkog maratonca – trčanje u snijegu i ledu
Antarktika
Vlado Starešinić

Za točno deset dana, 12. 12. Karlovčanin Vlado Starešinić imat će priliku ući u elitni krug ljudi koji su istrčali maratone na svim kontinentima svijeta. Pred ovim 62-godišnjakom je najveći izazov u karijeri, trčanje u ekstremnim uvjetima snijega i leda 7. kontinenta – Antarktika.

– Trči se na glečeru Union koji se nalazi svega pedesetak kilometara od južnog pola. Ovo je za mene poseban izazov no nije me strah, dapače, jedva čekam za stignemo na Antarktik, započeo je priču vremešni maratonac. S obzirom na, doduše ljetne uvjete od “pristojnih” minus 15 – 20 stupnjeva Celzijusa, ovo je izazov i za puno mlađe maratonce no Starešinić je uvjeren da će ostvariti dobar rezultat. Ove godine će nastupiti dosad rekordnih 36 maratonaca i to sa svih kontinenata svijeta čak i s Antarktika gdje su prijavljena dva stanovnika tamošnje baze.

– Prvi maraton koji sam istrčao bio je 1978. godine u Münchenu. Od tada sam trčao na svim kontinentima od Luxora u Egiptu, poznatih maratona u Sidneyu, New Yorku, Chicagu, Rio de Janeiru te prije dvije godine u Pekingu, dodaje Starešinić. One europske niti ne broji jer, kaže, nema poznatijeg maratona u nekoj od europskih prijestolnica na kojem nije bio.

Antarktički maraton bit će “točka na i” moje karijere. Da bi uopće nastupio na njemu, nije bilo lako zatvoriti financijsku konstrukciju, no to sam uspio zahvaljujući sponzorima. Kod ovog maratona od izuzetne je važnosti oprema jer trčanje u ekstremnim uvjetima zahtijeva posebne sposobnosti ali i opremu, kaže Starešinić. Karlovački maratonac, inače član kluba KA Tim, za par dana putuje u Punta Arenas u Čileu gdje će biti okupljanje maratonaca. Nakon toga, avionom se pet sati leti do glečera Union gdje će biti podignut kamp i konačno oglašen star maratona. Starešinićev osobni rekord u istrčavanju 42 kilometra i 195 metara duge maratonske staze je dva sata i 54 minute. Zanimljivo, na Antarktičkom maratonu uspjehom se, s obzirom na uvjete, smatra ako se istrči ispod pet sati.

KAportal.hr

Trčanje u polarnim uvjetima (foto www.icemarathon.com)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest