Tomine priče: Stari Karlovac Radovana Radovinovića

Tomine priče: Stari Karlovac Radovana Radovinovića

Tri stotine stranica Radovinovićeve knjige “Stari Karlovac, ulice, kuće,ljudi” može se s interesom pročitati u dahu. “Molitvenik” je to o povijesti Karlovca od njegovog nastanka, pa do kraja prošlog stoljeća, a naziv knjige zapravo govori sve. Autor je godinama radio na ovom vrijednom izdanju, uložio je mnogo truda, obilazio povijesne ustanove i čitaonice, tražeći detalje iz povijesti svog Karlovca, jer je jedino tako mogao ući u svaki kutak grada kojeg, iako živi u Zagrebu, nosi u srcu. Punih pedeset godina stvarao je gospodin Radovinović arhivu iz koje je sada izvukao ono što je prezentirao u svojoj knjizi. Ovu vrijednu povijesnu ediciju mogu, međutim, s interesom pročitati i razumjeti samo dobri znalci Karlovca, jer slike starih zdanja, gradskih ulica i značajnih kuća, dio su sjećanja Karlovčana čije pamćenje seže barem pola stoljeća unazad. Da je tome tako najbolje govori prepuna dvorana gradskog magistrata u kojoj su bila popunjena sva mjesta, a oni što su zakasnili nekoliko minuta morali su se zadovoljiti stajanjem.

Promociji Radovinovićeve knjige bili su mahom nazočne starije dame te sijeda i proćelava gradska gospoda, a to dovoljno govori o izuzetno interesantnom sadržaju knjige i poštovanju prema njenom autoru.

Radovan je svoj uradak namijenio čitalačkoj publici koja će negdje u glavi i srcu zabilježiti detalje o nastanku, stasanju i napretku Karlovca. Za sada knjiga neće ići dalje od obiteljskih biblioteka, što je prava šteta. Imala bi ona mjesta u srednjoškolskoj literaturi, ali prije toga prosvjetni djelatnici povjesničari, ako još ima zaljubljenika u poznavanje karlovačke povijesti, morali bi ovu knjigu preporučiti mladima. Poznavanje prošlosti i poštivanje svog grada zalog je i za njegovu svjetlu budućnost.

Vrijedni bibliografski uradak promovirala je predstavnica tiskare “Pečarić & Radočaj” Ivana Prahović, mlada direktorica na kojoj je, zajedno s Vladimirom Radočajem, budućnost ove tiskarske kuće. Duboko su odjeknule riječi recenzenta, dr. Borisa Vrge koji je sa zanosom pravog Karlovčana govorio o knjizi te ju usporedio s povijesnim opusima kakve imaju tek rijetki hrvatski gradovi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest