Predsjednik Mladeži Matija Perković zaprijetio novinaru Večernjeg lista?

Predsjednik Mladeži Matija Perković zaprijetio novinaru Večernjeg
lista?

“Ovo je zadnji put da te zovem!” – zadnja je rečenica predsjednika mladeži HDZ-a Karlovca Matije Perkovića upućena preko telefona novinaru Večernjeg lista Marinu Bakiću koji je to shvatio kao prijetnju i sinoć sve prijavio karlovačkoj policiji.

Perković je, očito nezadovoljan Bakićevim novinarskim znimanjem za niz ekscesa sad već bivših pripadnika njegove organizacije, jučer navečer nazvao novinara i pitao “što nema pametnijeg posla nego pisati o mladeži HDZ-a”. Bakić mu je odgovorio da je upravo to njegov posao kao novinara, na što je uslijedila kratka rasprava u kojoj je Perković pokušao poentirati da ne može novinar na osnovu ekscesa generalizirati o mladeži HDZ-a Karlovca.

– Nakon što sam krenuo odgovoriti i započeo s “ali”, prekinuo me i rekao kako tu nema “ali” i završio je rečenicom “ovo je zadnji put da te zovem”, ispričao je Bakić za KAportal. Ovu posljednju rečenicu novinar Večernjeg lista protumačio je kao prijetnju i odlučio sinoć sve prijaviti policiji. U PU karlovačkoj su mu objasnili da u tim izjavama po zakonu nema elemenata otvorene prijetnje.

– Možda je to kruto gledajući zakonski i točno, no s obzirom na reputaciju nekih od vodećih članova mladeži HDZ-a i agresivne ekscese u posljednjih par godina, ovakav razgovor sam shvatio ne samo kao pritisak na novinarski posao za koji smatram da obavljam pošteno i po savjesti, nego i kao prijetnju, kaže Marin Bakić. Činjenica jest da su u Karlovcu neki osjetili šake i noge određenih članova mladeži karlovačke mladeži HDZ-a i za mnogo manje zamjeranja od onog što je činio Bakić svojim pisanjem. Nakon što je PU karlovačka procijenila da nema elemenata prijetnje u pozivu Matije Perkovića, Bakić je i na web stranici MUP-a upozorio na ovaj slučaj. – Činjenica je da su neki od članova mladeži HDZ-a u pritvoru zbog nasilništva i da to nije prvi put, imam razloga biti nesiguran poslije ovakvih poziva. Želim upozoriti policiju na vrijeme da se takvo što ne ponovi, zaključio je Bakić.

Čak i ako nema elemenata prijetnje u Perkovićevom pozivu, ovakav način pritisaka neprihvatljiv je u demokratskim društvima kao što je Hrvatska, gdje je sloboda mišljenja i izražavanja i ustavna kategorija.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest