Policija završila istrage protiv više direktora raznih poduzeća – sumnjiče se za novčane malverzacije, neki i milijunske

foto ilustracija

Policija je dovršila tri opsežna kriminalistička istraživanja vezana za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Slučajevi nisu povezani, a šteta po državni proračun iznosi više milijuna kuna. Policija kao i obično nije navodila imena osumnjičenih, no ubrzo će se u daljnjim postupcima saznati o kome se točno radi i koje su tvrtke, u jednom slučaju i udruga građana, u pitanju.

Fiktivni računi

U prvom slučaju osumnjičen je 59-godišnjak koji je, navodi se, kao odgovorna osoba trgovačkog društva tijekom 2012. godine izdao više fiktivnih računa drugom trgovačkom društvu koje su, sumnja se, 27-godišnjak kao odgovorna osoba i 39-godišnjak kao osnivač evidentirali u knjigovodstvu i temeljem tih računa nezakonito tražili i dobili povrat PDV-a, čime su oštetili državni proračun za više od 256.000 kuna.

– Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu podneseno je posebno izvješće i to protiv 59-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela krivotvorenje službene isprave i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, protiv 27-godišnjaka zbog utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene isprave i povrede obveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a protiv 39-godišnjaka zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pomaganja u utaji poreza ili carine, pomaganja u krivotvorenju službene isprave i povreda obveze vođenja trgovačkih knjiga, navode u policiji.

Muljala s tvrtkom i udrugom

Drugi slučaj je vezan za razdoblje od 2008. do 2013. godine. 53-godišnjakinja se sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva i zaposlenica jednog udruženja nezakonitim isplatama i pozajmicama sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 170.000 kuna.

– Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službenih ili poslovnih isprava kao i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te povredu dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima, Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu protiv nje je proslijeđeno posebno izvješće.

Iz firme “isisali” tri milijuna kuna 

Najkrupnije djelo gospodarskog kriminaliteta vezano je za navodne malverzacije u režiji 54-godišnjeg direktora – odgovorne osobe. Sumnja se da je u vrijeme blokade tog društva zlouporabio svoj položaj i ovlast sklapanjem nevjerodostojnih ugovora o cesiji, bez pravnog osnova. Zanimljivo, cesija je vršena prema jednom obrtu, a upravo je 50-godišnji vlasnik obrta, također odgovorna osoba u društvu 54-godišnjaka poticao na protupravne radnje. Navodno je, također, na nagovor mlađeg kompanjona zlouporabio svoj položaj i ovlast kako bi smanjio buduću stečajnu masu, te umanjio imovinu društva za više od 1,7 milijuna kuna.

Obojica su osumnjičeni su da u određenom razdoblju, kao odgovorne osobe, nisu vodili poslovne knjige i druge evidencije trgovačkog društva sukladno zakonskim propisima. Ukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima veća je od tri milijuna kuna. Kaznene prijave idu prema Županijskom državnom odvjetništvu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest