Gripa službeno nije stigla u Karlovac – kao “najava” krenula virusna upala pluća

Gripa službeno nije stigla u Karlovac – kao “najava” krenula
virusna upala pluća

Pojava virusne upale pluća kod djece predškolskog uzrasta u karlovačkim vrtićima poprilično je zabrinula roditelje ovih dana. Radi li se o simptomima koji bi mogli imati veze s nekim od oblika gripe, te imali gripe u Karlovačkoj županiji provjerili smo s dr. Boškom Milankovićem, ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

– Osim prvih par izoliranih slučajeva o kojima smo izvijestili prije nekoliko dana još uvijek nemamo niti jedan službeno potvrđeni novi slučaj gripe u našoj županiji. No, kako je tek od ovoga tjedna počeo sustav tjednog dojavljivanja pojave gripe očekujemo da ćemo već sljedeći utorak imati sasvim druge podatke. O virusnoj upali pluća u vrtićke djece imamo tek neslužbenih dojava. U ovom trenutku ne možemo reći da se radi o “grupiranju ” bolesti. No, pojava ovog simptoma svakako može ukazivati da je sezonska gripa već tu među nama, pojasnio je za KAportal dr. Milanković. Prema njegovim riječima, s obzirom da je sezona gripe službeno zabilježena u Splitu, Zagrebu i nekim drugim gradovima pitanje je sekunde kada će i kod nas krenuti masovnije širenje virusa.

– Ovim putem apeliramo na sve one građane koji se još uvijek cijepili da to svakako učine. Cjepiva ima dovoljno i cijepljenje je moguće obaviti sve do sredine siječnja slijedeće godine. Kako je i svinjska grupa ove godine u kategoriji sezonske gripe, jednom vakcinom građani se štite od tri vrste virusa gripe – klasične, svinjske i B – virusa, dodao je rekavši kako su on i njegova obitelj cijepljene već obavili. Liječnici upozoravaju da bi se protiv gripe trebali cijepiti svi kronični bolesnici bez obzira na životnu dob, potom svi stariji od 65 godina, trudnice i gojazne osobe.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest