Ljepota i zdravlje: Zimska njega lica

Ljepota i zdravlje: Zimska njega lica

Opet je stigla zima i snijeg je zabijelio krajolik i poznate vizure grada. Hladnoća koja nemilosrdno prodire kroz kožu tjera nas na promjenu životnih navika u njezi kože cijelog tijela, a posebno kože lica.

Svakodnevne vremenske neprilike,  hladan oštar vjetar, niska vlažnost zraka ali i boravak u zatvorenom posebno ako se radi o prostoru sa centralnom grijanju isušuju kožu tijekom dugih zimskih mjeseci. Zimi je koži potrebno puno više njege s preparatima koji joj daju zaštitu, hranu i vlažnost. Ljubitelji zimskih sportova trebaju imati u vidu da snijeg jako reflektira sunčeve zrake, te se moraju zaštiti kremom s visokim zaštitnim faktorom.

Prvi korak u zimskoj njezi kože lica svakako je piling ili postupak odstranjivanja odumrlih stanica kože. Postupak pilinga može biti kemijski, mehanički ili enzimatski. Zimi se preporučuje kemijski postupak odstranjivanja rožnatih stranica zbog jačeg djelovanja odnosno dubljeg prodiranja kroz kožu. Osim obnove površinskog dijela kože postupak omogućuje efekt zatezanja kože (face lifting). Do zatezanja kože zapravo dolazi uslijed podizanja mlađeg sloja kože oslobođenog nakon postupka peelinga, ali i kemijskog djelovanja preparata. Preparati su na bazi glikolnih kiselina, retinolske kiseline, kožik kiseline, krotonskih kiselina i salicilne kiseline. Kemijskim pilinzima ubrzavamo metabolizam stanice kože, stanica se podiže puno ranije na površinu tijela nego prirodnim putem (efekt peglanja kože).

Nakon postupka pilinga koži je potrebna dubinska njega kako bi koža ostala glatka i svježa, a pogotovo zimi zbog oštrih klimatskih uvjeta, naglašava stručno osoblje iz tvrtke Pasadena  d.o.o. koja je zastupnik GIGI kozmetike za hrvatsku. Zimski suhi i hladni zrak vrlo nepovoljno djeluje na kožu i iz razloga nedostatnog znojenja i usporenog metabolizma stanica kože. Dubinsko djelovanje (engl. nurishing) omogućuju serumi koji zbog svoje povećane koncentracije prodiru u niže slojeve kože. Na taj način se koža kvalitetnije hrani, hidratizira i preventivno održava tijekom zimskih mjeseci sve do proljeća i ljeta kada su klimatski uvjeti bitno povoljniji.

Naime, svakih 6 mjeseci bi trebalo promijeniti recepturu održavanje kože odnosno bila bi poželjna promjena proizvoda. Zimi treba koristiti koncentriraniji preparat dok ljeti treba krema s malo blaže koncentracije i teksturom.

Poznato je da dugotrajno kupanje i tuširanje isušuje kožu. Dnevna higijena i njega trebala bi započeti pranjem lica adekvatnim gelom s vrijednošću pH od 5,5. Taj podatak upućuje ujedno i na vrijednost kiselosti same kože, kako se korištenjem gela ili sapuna vrijednost kiselosti kože ne bi promijenila. Naravno da treba voditi računa i o tipu kože i koristiti sredstva prilagođena suhoj ili masnijoj koži. Treba imati u vidu i da li preparat za osnovnu njegu kože sadrži E vitamin koji je bitan antioksidans. Za masnu i problematičnu kožu koriste se preparati na bazi salicilne i azelaične kiseline.

Uzimanje dovoljne količine tekućine je već poznata receptura za zdravi metabolizam. Pijte 6-8 čaša vode dnevno, redovito uzimajte tekućinu i prije nego se osjećate žedni.

Omega-3-masne kiseline čine kožu prirodno vlažnom. Premalo omega-3-masnih kiselina isušuje kožu, a uzrokuje i akne. Laneno ulje je izuzetno bogato sa omega 3 masnim kiselinama, a dobro je dnevnu prehranu upotpuniti raznovrsnom i zdravom plavom ribom poput tune, srdele i skuše.

Suhi zrak škodi koži, te je preporučljivo paziti na vlažnost prostorije. Vlaga u prostoriji trebala bi biti između 40 i 50%. Na tržištu se može naći više vrsta ovlaživača prostorije, a poželjno je držati i biljke u prostoriji.

Iako su sunčeve zrake manje intenzivne zimi, ipak mogu oštetiti vašu kožu, osobito na snijegu. Snijeg bolje reflektira sunce od vode čak 80%, dok pijesak odbija samo 20%. Za dnevnu zaštitu na snijegu poželjno je koristiti kreme s zaštitnim faktorom (SPF) najmanje 15. Također koristite sunčane naočale, kapu i šal.

www.salonoaza.hr

Sponzorirani članak

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest