Episkop Gerasim u božićnoj čestitki pozvao vjernike da se tijekom popisa stanovništva izjasne kao Srbi

Episkop Gerasim u božićnoj čestitki pozvao vjernike da se tijekom
popisa stanovništva izjasne kao Srbi

Episkop Gornjokarlovački Gerasim povodom blagdana rođenja Krista uputio je “sveštenstvu, monaštvu i svom vjernom narodu” najiskrenije čestitke mira i ljubavi.

Episkop Gerasim svoju je čestitku iskoristio da vjernike pozove da se na predstojećem popisu stanovništva izjasne kao Srbi po nacionalnosti, pravoslavni vjernici te pripadnici SPC-a.

– Ne narušavajući Božićni mir i Božićnu radost, dužnost nam je podsjetiti vas da nam u 2011. godini u Republici Hrvatskoj predstoji popis stanovništva, kao jedna povijesno važna prekretnica u ostvarivanju naših prava i slobode izražavanja vjerske i nacionalne pripadnosti. Za sve nas i za naša buduća pokoljenja je od presudne važnosti da se prilikom popisa izjasnimo kao Srbi po nacionalnosti, a pravoslavni vjernici i pripadnici Srpske pravoslavne crkve po vjeroispovijesti. Broj upisanih nije samo statistički podatak, već se tim brojem po postojećim ustavnim i zakonskim propisima jamči ostvarivanje naših prava i naš manjinski status i status naše majke crkve u Republici Hrvatskoj – pozvao je episkop Gerasim. Naglasio je da će statistički podaci s tog popisa u narednih deset godina biti temelj za ostvarivanje prava iz Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

– Prema tom zakonu, od rezultata tog popisa zavisit će i zastupljenost naših predstavnika u tijelima regionalne i lokalne samouprave, ravnopravna upotreba jezika i pisma, nesmetano ispovijedanje vjere pravoslavne ali i sva ostala naša prava, čija je obavezna primjena vezana uz udio nacionalne manjine u stanovništvu određenog područja. Ovaj popis, osim temelja za ostvarivanje naših prava, biti će i indikator trenda povratka a poslužit će i kao odgovor na pitanje koliko smo u današnjem društvu slobodni i spremni da javno iskažemo svoju vjersku i nacionalnu pripadnost. Koliko smo spremni da se sami pobrinemo za svoju svjetliju budućnosti i borimo za svoja prava. Nema ni jednog opravdanog razloga zbog kojeg bi trebalo da se izjašnjavamo drugačije nego što jesmo – rekao je episkop.

– Ne smijemo dozvoliti da se ponove propusti i nedostaci iz prethodnog popisa (2001. god.) kada su popisivači samovoljno mijenjali podatke, postavljali dvomislena pitanja i podsticali ljude da se ne izjašnjavaju po narodnosti ili po vjeroispovijesti. Ne smijemo dozvoliti manipulacije svojim imenima i svojim religioznim osjećajima. U interesu je svih nas da ne skrivamo svoj identitet, svoje porijeklo i svoje korijene iz kojih potičemo – poziva episkop Gerasim. Episkop Gerasim kaže kako “živimo u vremenu kada su se ratne strasti smirile iako rane još uvijek nisu zacijelile,  iščekujemo ulazak u Europsku uniju koja njeguje različitosti i poštuje ljudske slobode”. – Nije li sada krajnje vrijeme da stanemo iza svoga etniciteta i svoje vjere? – upitao je episkop.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest