Umjesto na razminiranje, novac se troši i na “table opasnosti” koje se kradu sve više

Umjesto na razminiranje, novac se troši i na “table opasnosti” koje
se kradu sve više

Samo na području Karlovačke županije, Hrvatski centar za razminiranje (HCR) više od 110 tisuća kuna troši godišnje na nabavu novih ploča s upozorenjem na minsku opasnost. Nevjerojatno je, rekao je danas novi ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, da ima ljudi koji znajući za opasnost kradu ploče te ugrožavaju svoje živote, svojih obitelji i svih ostalih građana.

– Table nisu bez veze postavljene one imaju svoju svrhu dok se one i dalje kradu, rekao je Modrušan. Nesavjesni građani od njih rade ograde, pa čak i roštilje te umjesto da se taj novac utroši u razminiranje troši se u nabavu novih tabli. Kako je dodao Modrušan, apelira na ljude da to ne čine, a oni koji primjete krađu da odmah jave policiji, HCR-u ili Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Na tiskovnoj konferenciji u Uredu župana danas je rezimirano učinjeno u razminiranju na području Karlovačke županije i predstavljen plan za tekuću godinu. U 2010. premašen je plan dok se u HCR-u nadaju da će tako biti i ove godine. Od planiranih 1,89 četvornih kilometara razminirano je više od dva dok je u ovoj godini za razminiranje predviđeno 1,74 četvornih kilometar prostora. Radit će se na području Lasinje, Karlovca (na desnoj obali Kupe na potezu od Ribara do Kablara i na Korani kod Goljaka), na području Barilovića, Generalskog Stola, Tounja i Josipdola.

U razminiranje Hrvatske svojim će se sredstvima uključiti i jedan od najbogatijih čovjeka svijeta Bill Gates, suvlasnik Microsofta. Gates je ljubitelj hrvatske obale gdje često dolazi sa svojom jahtom i posebno Skradina. Njegovu incijativu da potpomogne razminiranje upravo Skradina i njegovog zaleđa prihvatili su u HCR-u te mu poslali tri projekta na izbor. Navodno se radi o višemilijunskom iznosu u dolarima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest